Pse biem gjithmonë në dashuri me personin e gabuar? Ja cila është arsyeja, sipas ekspertëve

59

Do t’ju ndodhë gjithashtu të ndiheni të tërhequr nga personi i gabuar: ai mund të mos i dojë të njëjtat gjëra që ju dëshironi, ai mund të mos jetë aq i ndjeshëm sa ju ose të mos ketë një pamje të këndshme ashtu siç e kishit dëshiruar ju. Në fakt, është një përvojë që na përfshin të gjithëve dhe është krejtësisht normale, ju nuk jeni të vetmit. Por gjëja interesante është të pyesim pse na tërheqin njerëzit e gabuar?

Pse e bëjmë këtë?

Sipas terapistëve të martesës, ata besojnë se secili prej nesh zotëron dy lloje të ndryshme të vetvetes: veten e vogël dhe vetveten shpirtërore. E para quhet edhe vetja e plagosur, pasi është pjesa jonë që ndihet e paplotë ose me defekte. Ndërsa vetja shpirtërore, ose vetja më e lartë, është pjesa juaj më e lidhur me dashurinë, mençurinë dhe paqen e brendshme. Vetja jote e plagosur vazhdimisht vë në dyshim vlerën tënde, ndërsa vetja jote frymore e mbron atë.

Ditët tona janë të përbëra nga alternimi i këtyre dy personaliteteve të brendshme. Ka raste kur vetja e vogël mbizotëron dhe ndihemi inferiorë ose të parëndësishëm. Kjo pjesë e jona na shtyn të kërkojmë vazhdimisht vëmendje. Mund të jetë kërkimi për një punë më të mirë, një marrëdhënie më të lumtur, miratimin e bashkëmoshatarëve tanë ose çdo gjë që mund të konfirmojë vlerën tonë. Problemi është se kjo pjesë e jona nuk është kurrë e lumtur dhe kurrë nuk do të jetë: natyra e saj është të të bëjë të ndihesh i paplotë. Për këtë arsye, kur punon me këtë pjesë, gjithmonë mendon se të mungon diçka.

Vetja dhe marrëdhëniet

Kur bëhet fjalë për marrëdhëniet romantike, vetja jonë e vogël vepron aktivisht duke u kapur pas dhimbjes, në mënyrë që të ndihemi gjithnjë e më të lënduar. Pikërisht kjo plagë, e cila nuk shërohet kurrë dhe që ne e mbajmë me vete, do të jetë arsyeja pse do të tërheqim njerëz me të njëjtat vuajtje.

“Pavetëdija juaj është programuar për të tërhequr njerëz që kanë plagët tuaja. Arsyeja për këtë është se ju do të rriteni.”

Të jesh në gjendje t’i zgjidhësh këto plagë nuk është aspak e lehtë, sepse nuk mund të kurojmë diçka që nuk e shohim dhe nuk mund ta identifikojmë. Megjithatë, duhet të gjejmë mënyra për të përballuar traumat emocionale për ta pranuar dhe kapërcyer atë.

Arsyeja pse bie në dashuri me njerëzit e gabuar është brenda teje. Ndoshta është e vërtetë se njerëzit e gabuar e kanë gabim për ju, por siç thonë ekspertët, ju po i tërhiqni për një arsye.

Duke rënë në dashuri me njerëz që mbajnë të njëjtat plagë si ju, do të jeni në gjendje të vëzhgoni nga jashtë se si ato plagë ndikojnë në qenien tonë. Duke parë tek të tjerët se çfarë ndodh me ju, por që nuk mund ta perceptoni, mund të gjeni mënyra për të kapërcyer traumat tuaja dhe për t’u bërë një person më i mirë.

Është e rëndësishme të kuptojmë se cila pjesë e personalitetit tonë po vepron në një moment të caktuar: duhet të jeni në gjendje të gjeni një ekuilibër dhe të balanconi veten tuaj. Mos kini frikë nga marrëdhëniet, edhe nëse gabojnë, ato do t’ju ndihmojnë të rriteni.