Propozimi francez do të shkojë në seancë plenare, partitë e vogla kërkojnë ndryshime në dokument për të dhënë mbështetjen e tyre

48

Deputetët do të diskutojnë në seancë plenare propozimin e modifikuar francez dhe do të votohen konkluzionet. Kështu është arritur në takimin e mbrëmshëm të kryeministrit Dimitar Kovaçevski me partnerët më të vegjël qeveritar DS, DOM dhe LDP, të cilët janë pajtuar me kërkesat e tyre për të mbështetur propozimin francez.

DOM i theksoi Kovaçevskit se është e papranueshme që ata të fusin çështje dypalëshe në procesin e negociatave. Është e papranueshme që rishikimet ose raportet vjetore që i referohen çështjeve historike dhe arsimore të jenë pjesë e procesit të negociatave. Ata morën garanci nga DOM se protokolli bilateral do të publikohet sot ose më së voni nesër, dhe nga partia kërkuan që të gjitha dokumentet të përkthehen dhe publikohen në gjuhën maqedonase.

Sipas Dhomës së Përfaqësuesve, ata janë siguruar se qëndrimet për gjuhën maqedonase janë të qarta, nuk do të ketë fusnota apo yje, gjegjësisht se gjuha dhe identiteti maqedonas janë të garantuara. Partia e Maya Moracanin thotë se mbështetja për propozimin francez do të varet nga përmbajtja e protokollit, por theksojnë se nëse çështjet historike dhe arsimore janë pjesë e procesit të negociatave, nuk do ta mbështesin atë. Nëse Dhoma e Përfaqësuesve nuk e mbështet propozimin francez, ajo nuk do të jetë më pjesë e koalicionit qeveritar.

burimi