Pas Gjermanisë edhe SHBA padit Kinën “Gënjeu botën”/ Koronavirusi!

271

Shteti amerikan i Misurit po padit qeverinë kineze për mashtrim të qëllimshëm sa i takon koronavirusit, për të cilin thotë se ka çuar në humbje të rënda ekonomike.

Në padi, Prokurori i Përgjithshëm i Misurit Eric Schmitt pretendon se Kina bëri pak për të ndaluar përhapjen e virusit. Schmitt shton se banorët e Misurit kanë pësuar ndoshta dhjetëra miliarda dollarë dëme ekonomike.

“Në Misuri, ndikimi i virusit është shumë i vërtetë – mijëra janë infektuar dhe shumë kanë vdekur, familjet janë ndarë nga të dashurit që vdesin, bizneset e vogla po mbyllin dyert e tyre, dhe ata që jetojnë paga për të kontrolluar, po përpiqen të vendosin ushqimin tryezën e tyre, “tha zoti Schmitt në një deklaratë.

“Qeveria kineze gënjeu botën për rrezikun dhe natyrën ngjitëse të COVID-19, bllokoi heshtësit dhe bëri pak për të ndaluar përhapjen e sëmundjes. Ata duhet të mbahen përgjegjësi për veprimet e tyre.”

Padia civile, e ngritur të martën, është kundër qeverisë kineze, Partisë Komuniste Kineze dhe zyrtarëve dhe institucioneve të tjera kineze. Ekspertët juridikë kanë vënë në dyshim masën në fjalë dhe se sa larg do të arrijë e gjitha kjo. Një doktrinë ligjore e quajtur imuniteti sovran u ofron qeverive të huaja mbrojtje të gjerë nga padia në gjykatat amerikane.

Nga ana tjeter, Kina e mohon fuqishëm mosmenaxhimin e krizës.

Top Channel