Organizata Botërore e Shëndetësisë i paralajmëroi me udhëzime bashkësitë fetare si të veprohet

197

Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) ka nxjerrë udhëzime për bashkësitë fetare të veprojnë në përputhje me masat gjatë pandemisë së koronavirusit, veçanërisht para festave.Përpara Krishtlindjes, festa hebraike e Pas-ha dhe muaji Mysliman i Ramazanit, OBSH thotë se udhëheqësit fetarë dhe komunitetet duhet të konsiderojnë rregullimin e praktikës së adhurimit për të parandaluar kontaktin fizik dhe për të zvogëluar mundësinë e përhapjes së koronavirusit.Përqafimet, shtrëngimet e duarve dhe puthjet rekomandohen të zëvendësohen me aktivitete që përfshijnë mbajtjen e “distancës fizike”, siç janë fjalët miqësore, një buzëqeshje ose kontakti me sytë.OBSH thotë se nëse bashkësitë fetare organizojnë mbledhje fetare, ata duhet ta bëjnë këtë në koordinim me autoritetet lokale dhe brenda kornizës së masave ekzistuese potenciale emergjente.”Nëse mbledhjet në distancë ose virtuale nuk janë të mundshme, mbajeni kohën e mbledhjes në minimum për të kufizuar kontaktin midis pjesëmarrësve dhe për të mbajtur të paktën një metër distancë midis njerëzve në çdo kohë,” tha udhëzimi i OBSH.Rekomandohet gjithashtu të parandaloni prekjen ose puthjen e devotshëm dhe objekte të tjera për të cilat besimtarët janë mësuar me adhurim dhe lutje.”Virusi Covid-19 mund të mbetet në sipërfaqe të tilla për orë ose ditë”, paralajmëron OBSH.Thuhet se udhëheqësit fetarë mund të krijojnë mënyra të reja të adhurimit të objekteve dhe simboleve fetare, të tilla si përkulja para statujave ose ikonave, në vend që t’i prekni ato.”Merrni një bekim nga një distancë prej të paktën një metër dhe shmangni ndarjen e shenjtërimit, e cila përfshin vendosjen e gjërave në gjuhë dhe pirjen nga e njëjta gotë,” tha Organizata Botërore e Shëndetit në një deklaratë.”Inkurajoni besimtarët që të mos marrin pjesë në shërbimet e adhurimit nëse kanë ndonjë simptomë të kallëzimit-19 ose nëse ata kanë udhëtuar kohët e fundit në zona me një infeksion të përhapur të virusit në komunitet,” tha udhëzimi.Komuniteteve fetare u rekomandohet dezinfektimi i shpeshtë i vendeve të adhurimit, vendeve të pelegrinazhit dhe lehtësirave të tjera pak përpara tubimeve.Theksohet se bashkësitë fetare janë një lidhje thelbësore në sigurinë e besimtarëve dhe publikut të gjerë.Paralajmërohet që nëse udhëheqësit fetarë nuk janë në gjendje të zbatojnë masat dhe rregullat e përcaktuara të sigurisë, ata duhet të anulojnë të gjitha tubimet fetare.