Njerëzit që flenë pak, katër herë më të rrezikuar nga ftohja

277

Mjekët nuk reshtin së përsërituri rëndësinë e gjumit për mirëqenien tonë fizike dhe mendore. Shumë studime konfirmojnë se trupi ka nevojë për të paktën 7 orë gjumë në ditë që të rimëkëmbet dhe forcohet.

Në fakt, një prej këtyre studimeve thotë shprehimisht se njerëzit që flenë pak, janë katër herë më të rrezikuar nga e ftohura se njerëzit që flenë sa duhet.

Në një studim të fundit mjekësor, morën pjesë 164 njerëz, të prekur nga gripi. Shkencëtarët mbikëqyren ndikimin e faktorëve të ndryshëm në aftësinë e trupit për të mposhtur sëmundjen.

Rezultatet konfirmuan se pjesëmarrësit që flinin më pak se gjashtë orë në natë ishin katër herë më rëndë me gripin në krahasim me ata që flinin 7-8 orë.

Për më tepër, njerëzit që flinin më pak se pesë orë në ditë ishin shumë herë më të rrezikuar nga sëmundja. Mjekët nënvizojnë se gjumi ka një ndikim shumë të fortë dhe të painjorueshëm në organizëm.

Gjithçka shkon përtej ndjesisë së irritimit që të le mungesa e gjumit. Shëndeti fizik dhe ai mendor preket fort nga gjumi apo mungesa e tij, transmeton kp.

Virozat janë gjithë kohën në qarkullim dhe i kemi gjithë kohën pranë. Viruset janë tek doreza e derës, tek kompjuteri, celulari që keni në dorë e në shumë vende dhe pajisje të tjera. Po atëherë si mundet që jo gjithmonë na kaplon e ftohura? Ekspertët pranojnë se ndonëse njeriu është gjithë kohën i ekspozuar ndaj viruseve, nuk sëmuret gjithmonë.

Kjo ndodh sepse sistemi imunitar bën punë kryesore për të luftuar sëmundjet. Por ky sistem mbrojtës ka nevojë për pushim, dhe atë e merr vetëm nëpërmjet gjumit.#PAGJUMESIA