“Mund t’ju kushtojë shtrenjtë. ”A hapi qeveria një front të dytë me Erdoganin?

226

linku

https://expres.mk/mozhe-skapo-da-ne-chini-otvori-li-vladata-vtor-front-so-erdogan/

Deklarata e diskutueshme e Zëvendëskryeministrit Osmani për respiratorët turq për Maqedoninë.
Kjo është shkruar në një analizë për Timebalkan.com nga Hasan Ballkan, i cili konsiderohet i afërt me autoritetet në Ankara.
Teksti për njohës të marrëdhënieve turko-maqedonase është interpretuar si një shenjë e një ndarje dramatike në marrëdhëniet midis administratës së Rexhep Tajip Erdogan dhe qeverisë së LSDM-së, veçanërisht me partnerin e koalicionit BDI.
Sipas ekspertëve, mesazhet në tekstin e Ballkanit, edhe pse në mënyrë specifike i referohen incidentit me respiratorët, kanë rrënjë më të thella dhe kryesisht janë për shkak të politikës befasuese të LSDM-së të mbështetur nga BDI që iu bashkua sanksioneve të BE-së kundër Turqisë dhe më pas nuk shprehin mirënjohjen e duhur për ndihmën turke. për Maqedoninë.

Sipas ekspertëve, mesazhet në tekstin e Ballkanit, edhe pse në mënyrë specifike i referohen incidentit me respiratorët, kanë rrënjë më të thella dhe kryesisht janë për shkak të politikës befasuese të LSDM-së të mbështetur nga BDI që iu bashkua sanksioneve të BE-së kundër Turqisë dhe më pas nuk shprehin mirënjohjen e duhur për ndihmën turke. për Maqedoninë.
Sipas disa vetëvrasjeve, qëndrimi i LSDM-së dhe BDI-së ndaj Ankarasë zyrtare është i lidhur ngushtë me mesazhet që qeveria turke do t’i dërgonte komunitetit turk në Maqedoni në prag të zgjedhjeve.
Teksti i plotë i Hasanit për Zëvendëskryeministrin Bujar Osmani dhe qeverinë e LSDM-së vijon:
Ditët e fundit, vëmendja e publikut është tërhequr për një deklaratë të diskutueshme nga Zëvendëskryeministri i Maqedonisë për Europeanështjet Evropiane, si dhe shefi i Selisë Qendrore për Menaxhimin e Krizave, Bujar Osmani, në të cilën ai tha gjatë një vizite në Prilep se, përveç të tjerash, urdhëruar për Maqedoninë nga Kina përmes Ambasadës Norvegjeze në Beograd “u mor nga Qeveria e Turqisë”.

“Ka qenë një vendim i qeverisë turke që të gjithë respiratorët në territorin e saj të përdoren për nevojat e Republikës së Turqisë, kështu që ato frymëmarrës janë marrë nga qeveria turke. një rrugë sigurie që do të shmangë Turqinë dhe do të vijë direkt nga Kina për në Shkup “, tha Osmani në Prilep.
Kjo thënie e Osmani ishte e diskutueshme dhe tendencioze, përveç fjalëve, mund të shihej në buzëqeshjen cinike në fytyrën e tij, e cila me një lloj ironi dhe futjen e fjalëve të caktuara krijonte konfuzion në vend se si një politikan përgjegjës për të sqaruar situatën.
Por për çfarë saktësisht bëhet fjalë?

Frymëmarrësit që përdoren për njerëzit në kushte të rënda shëndetësore të shkaktuara nga koronavirus Coronavirus 19 në pothuajse të gjitha vendet e botës me vendime zyrtare të qeverisë janë të ndaluar nga eksporti dhe përdoren për nevojat e sistemeve shëndetësore kombëtare në vendet që prodhojnë ato dhe të cilat i zotëron ato. Republika e Turqisë gjithashtu e zbaton këtë praktikë në luftën kundër armikut të padukshëm – koronavirus.
Gjithashtu është e njohur që ndihma (dhurimi) nga një shtet në tjetrin nuk mund të mbahet nga një shtet i tretë dhe do të paditet sipas ligjit ndërkombëtar.

Gjithashtu është e njohur që ndihma (dhurimi) nga një shtet në tjetrin nuk mund të mbahet nga një shtet i tretë dhe do të paditet sipas ligjit ndërkombëtar.
Kjo është arsyeja pse deklarata e Osmani se “qeveria turke mori frymëmarrësit për Maqedoninë” është e pavërtetë. Në vend që të shpjegojë saktë, plotësisht dhe qartë situatën ashtu siç është, Osmani fsheh paaftësinë e tij pas akuzës së Turqisë, e cila është një partner strategjik i Maqedonisë që nga pavarësia e saj, e cila vazhdimisht dhe ndryshe nga të tjerët, mbështet pa kushte Maqedoninë.
Pse zoti Osmani, në vend të akuzave të pabaza ndaj Turqisë, nuk e falënderuat Maqedoninë për ndihmën mjekësore nga ky vend?

A nuk ka ndonjë ndihmë të tillë në këto ditë kur qytetarët kanë nevojë për pajisjet mjekësore që do të thotë jeta dhe kur autoritetet shtetërore kërkojnë hapur ndihmë, nuk është e rëndësishme për vëmendjen tuaj?
A po e bëni këtë ndoshta për shkak të arritjes së pikave të lira politike, por në kurriz të prishjes së marrëdhënieve me një vend që mund të jetë i kushtueshëm për Maqedoninë?
Kush dëshiron të kënaqesh me një fjalor të tillë anti-turk që thotë se “Turqia do të shmanget”?
Z. Osmani, a do të thotë një sjellje e tillë e pasaktë politike ndaj Turqisë miqësore gjatë kësaj krize, një triumf politik i rremë dhe afatshkurtër për ju, pasojat me të cilat shteti dhe qytetarët e tij duhet të përballen më vonë?
Këto janë vetëm disa nga pyetjet e shumta, Z. Zëvendës Kryeministri Osmani, të cilat i hapni me deklaratat tuaja të paskrupullta, për të cilat ju keni një përgjigje për qytetarët nga faqja e të cilëve ju merrni para.

Këto janë vetëm disa nga pyetjet e shumta, Z. Zëvendës Kryeministri Osmani, të cilat i hapni me deklaratat tuaja të paskrupullta, për të cilat ju keni një përgjigje për qytetarët nga faqja e të cilëve ju merrni para.
Si kujtesë, komentet e shumta pozitive dhe lavdëruese në rrjetet sociale për Republikën e Turqisë për shkak të ndihmës mjekësore të dërguar për trajtimin e koronavirusit ishin të dukshme. Ndihma mbërriti në 8 Prill në aeroportin e Shkupit.
Vlen të përmendet se Turqia ka ndihmuar vendet e Ballkanit dhe vendet e tjera në luftën kundër koronavirusit me pajisje mjekësore, përfshirë Spanjën dhe Italinë, të cilat preken më shumë nga kjo pandemi në Evropë.
Sidoqoftë, vihej re që asnjë nga zyrtarët maqedonas, në mirënjohje ndaj Turqisë për ndihmën mjekësore, nuk përdorte fjalën “ndihmë”, por vetëm pajisje mjekësore, ndërsa për vendet e tjera ata më së shumti e përdorën fjalën ndihmë.

Sidoqoftë, vihej re që asnjë nga zyrtarët maqedonas, në mirënjohje ndaj Turqisë për ndihmën mjekësore, nuk përdorte fjalën “ndihmë”, por vetëm pajisje mjekësore, ndërsa për vendet e tjera ata më së shumti e përdorën fjalën ndihmë.
Dhe është e rëndësishme të mbani mend se disa zyrtarë të lartë të qeverisë kanë injoruar ndihmën e Turqisë në trajtimin e Coyd-19, kështu që ata nuk donin të thoshin një zemër të vetme “faleminderit Turqia”.
Ndihma nga institucionet turke dhe OJQ-të gjithashtu vazhdon edhe në ditët që çojnë deri në muajin e agjërimit të Ramazanit dhe në kohën e pasojave me të cilat përballet nënshtetësia për shkak të situatës së shkaktuar nga koronavirusi.
Do ju kujtoj zoti Osmani, për thënien popullore që thotë; “Ai që nuk është mirënjohës ndaj njerëzve nuk është mirënjohës ndaj Zotit.”
Kujt ju jeni mirënjohës dhe deklaratat e kujt mbroni? – është një pyetje tjetër që mbetet një “enigmë:”
Teksti origjinal i timebalkan.com

http://timebalkan.com/basbakan-yardimcisi-osmaniden-solunum-cihazlariyla-ilgili-celiskili-turkiye-aciklamasi/