Letra nga Manastiri e ngriti Bullgarinë në këmbë / Nga Presidenti Radevi thirren shefat e shërbimeve të sigurisë

38

Presidenti Bullgar Rumen Radev thërret shefat e sigurisë në takim rreth shkeljeve të pretenduara të të drejtave të Bullgarëve në Maqedoni.

Presidenti Bullgar Rumen Radev mbajti një takim me krerët e shërbimeve të sigurisë, duke kërkuar që ata të marrin “masa në kohë për të mbrojtur në mënyrë adekuate të drejtat e shtetasve Bullgarë jashtë vendit kur ata sulmohen vetëm për shkak të vetë-vetëdijes së tyre kombëtare”. Arsyeja e këtij takimi, sipas mediave bullgare, është letra e dërguar nga qendra kulturore “Ivan Mihajlov” në Manastir javën e kaluar për udhëheqjen e shtetit Bullgar, si dhe thirrjet e, siç thuhet, “bashkëkombasve të tyre në Maqedonia që u përball me “Shfaqje të shpeshta të shkeljeve të të drejtave të tyre, për shkak të faktit se ata identifikohen si Bullgarë”.

Çdo qytetar i Maqedonisë Veriore i cili me një fotokopje të formularit të regjistrimit të plotësuar do të provojë se ka guxuar të regjistrohet si “Bullgar Maqedonas”, për të marrë shtetësinë Bullgare me procedurë të shkurtuar. Kjo kërkesë, të cilën Qendra Kulturore Ivan Mihajlov në Manastir i dërgoi udhëheqjes Bullgare – Presidentit Rumen Radev, Kryeministrit Bojko Borisov dhe Zëvendës Kryeministrave dhe Ministrave të Punëve të Jashtme dhe Mbrojtjes Ekaterina Zaharieva dhe Krasimir Karakachanov – ka tërhequr shumë vëmendje në Bullgari. Ishte në axhendën e presidentit bullgar, i cili menjëherë pasi doli nga karantina, sepse gruaja e tij ishte pozitive për Covid-19, thirri një takim të shefave të shërbimeve të sigurisë.

Çfarë përmban letra?

Letra, e cila u lëshua për publikun javën e kaluar, tha se në vitet e fundit më shumë se 100,000 Bullgarë Maqedonas u ishte dhënë shtetësia Bullgare dhe dhjetëra mijëra të tjerë kishin aplikuar për të.
“Këtu në Manastir, para konsullatës Bullgare, radhët e njerëzve po presin. Secili nga këta maqedonas do të shkojë personalisht në Bullgari për të deklaruar identitetin e tyre bullgar dhe për të dorëzuar dokumente. Përkundër fushatës masive kundër këtyre njerëzve në Maqedoni, ata nuk janë më pak patriotë të vendit të tyre. Ata e duan Maqedoninë edhe më shumë se të tjerët. “Ata nuk janë” fashistë “,” tatarë “ose ndonjë pakicë, por një komunitet i madh i maqedonasve që kanë ruajtur identitetin e tyre bullgar,” lexon letra. Sepse ne duam të udhëtojmë në Evropë. “Kjo sigurisht nuk është e vërtetë, sepse edhe me një pasaportë maqedonase ju udhëtoni pa vizë në Evropë dhe në të njëjtën kohë shumica e bullgarëve maqedonas nuk kanë ndërmend të lënë atdheun e tyre Maqedoninë.”

Media bullgare raporton se zyra presidenciale nuk tha çfarë masash do të merreshin. Gazeta dixhitale Mediapool kujton se javën e kaluar Presidenti Radev ngriti këtë çështje dhe i bëri thirrje qeverisë të marrë masa kundër “diskriminimit ndaj njerëzve me identitet Bullgar në Maqedoninë e Veriut”. Radev komentoi se “Bullgarët në Republikën e Maqedonisë Veriore duhet të kenë të drejta të barabarta me ato të shtetasve të tjerë në vend në përputhje me standardet më të larta botërore dhe Evropiane”.

Por pavarësisht qëndrimit të harmonizuar të politikës bullgare në mosmarrëveshjen Sofje-Shkup, kërkesa ka shkaktuar tensione të reja me qeverinë e Bojko Borisov. Ministria e Punëve të Jashtme reagoi me një qëndrim sipas të cilit ajo “gjithmonë reagonte ndaj sinjaleve të tilla në të gjitha nivelet diplomatike dhe shpesh i bënte publike këto veprime”.
Radev mbështeti thirrjet drejtuar institucioneve bullgare për të lehtësuar procedurat për marrjen e shtetësisë bullgare për ata që deklarojnë hapur identitetin e tyre bullgar në RS Maqedoni, si dhe kërkesën e institucioneve fqinje “për të krijuar të gjitha kushtet dhe për të garantuar të drejtën për një shtetësi të lirë dhe të pavarur”. “një shprehje e qartë e vullnetit për t’u identifikuar si Bullgarë nga origjina në përputhje me parimet e ligjit ndërkombëtar,” njoftoi media bullgare.

https://www.dw.com/mk/%D0%B1%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B8-%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2-%D0%B4%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D1%98%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BE%D1%88%D0%B8/a-56739855