Komisioni bullgar e shtyu diskutimin e propozimit francez

28

Mazhoranca e re kërkon që qeveria e Petkovit fillimisht ta votojë propozimin dhe më pas ta diskutojë në parlament, siç e parashikon kushtetuta.Pesëmbëdhjetë minuta e pak më shumë – kaq zgjati debati për propozimin francez për heqjen e vetos së Sofjes në Komisionin për Punë të Jashtme të Parlamentit bullgar dhe më pas me votën e shumicës së re seanca u shty. Në fakt, debati i vërtetë as që filloi, madje as që u dëgjua ministrja e Jashtme e dorëhequr Teodora Gencovska.

Propozimi për shtyrje ka ardhur nga partia e turqve, DPS dhe është përkrahur nga GERB, Ka popull i tillë dhe Rilindja. Arsyeja e shtyrjes ishte se çdo vendim i komisionit do të ishte antikushtetues, sepse fillimisht duhet ta deklarojë qeveria e cila është e vetmja përgjegjëse për politikën e jashtme dhe më pas vendimet e saj të debatohen në kuvend.

Kështu, deputetët nuk e dëgjuan ministren Gencovska (ITN), e cila para tyre duhej të raportonte për propozimin francez dhe për protokollet e diskutueshme që nuk janë nënshkruar deri më tani.

Ish-ministri i Punëve të Jashtme Daniel Mitov nga GERB akuzoi kabinetin e Kiril Petkovit se ka krijuar kaos me procedurën. “Të gjithë e dinë se propozimi është i mirë. “Duhet të fillojmë të veprojmë institucionalisht”.

GERB këmbëngul që kryeministri Kiril Petkov të paraqesë një projektvendim në parlament. Grupi parlamentar i GERB është gati të diskutojë propozimin francez në seancë plenare. Qeveria refuzon ta bëjë këtë, duke kërkuar që propozimi të shpallet fillimisht nga komisioni, më pas nga kuvendi në seancë plenare dhe në fund nga kabineti.

“Nëse qeveria nuk na do, ne do të bëjmë një propozim. “Ajo që po ndodh është një cirk dhe një PR krizë,” tha ish-ministrja e jashtme Ekaterina Zaharieva e GERB.

Një person i tillë është thirrur edhe Toshko Jordanov nga atje, i cili thotë se partia e tij nuk do ta mbështesë propozimin francez.

Nastimir Ananiev nga Vazhdojmë me ndryshimin tha se koalicioni i ri ka marrë sërish veprime. “Nuk mund ta kuptoj pse fshihet ministrja Gencovska. “Ata refuzuan ta dëgjonin, ka shumë pyetje që ajo duhet t’i përgjigjet, për të mos fshehur koalicionin e ri”, tha ai.

“Nëse humbasim momentin, rrezikojmë që propozimi francez të mos jetë më në tavolinë. Kjo tashmë është një tradhti kombëtare. “Kjo qeveri ka dështuar plotësisht në mënyrë të papërgjegjshme,” komentoi Hristo Ivanov i Bullgarisë Demokratike, duke shtuar se mbështetja e GERB për propozimin ishte e kamufluar.

Kryetarja e Komisionit për Politikë të Jashtme, Vencisllava Ljubenova (PP), u tha gazetarëve se, për fat të keq, diskutimi që ata donin të bënin dhe të dëgjoheshin nga të gjithë qytetarët nuk mund të ndodhte.

Çfarë do të ndodhë më pas në Bullgari lidhur me propozimin francez është plotësisht e paqartë.

burimi i lajmit linku