8.2 C
Tetovo
E martë, 27 Shkurt, 2024
BallinaEkonomiMbledhja e 12 miliardë markave gjermane nuk ka afat .Shkëmbimi i...

Mbledhja e 12 miliardë markave gjermane nuk ka afat .Shkëmbimi i markave me euro vazhdon

Më shumë se 12 miliardë marka gjermane konsiderohen të mungojnë, ose thjesht nuk janë aty, sepse nuk u këmbyen kurrë me euron, kur në vitin 2001 Gjermania hoqi dorë edhe nga monedha e saj kombëtare – marka – dhe iu bashkua eurozonës së sapokrijuar. , duke pranuar si monedhë e përbashkët e BE-së.

Sipas burimeve bankare të cilave u referohen mediat gjermane, aq para nuk u shfaqën, pra askush nuk erdhi për t’i këmbyer me euron, sipas kursit fillestar – një markë për gjysmë euro. Bankierët thonë se kjo mund të bëhet edhe tani, 21 vite pas kalimit nga marka në euro, por pranojnë se deri më tani nuk kanë mundur t’i gjurmojnë.

Shkëmbimi i markave është ende duke vazhduar


Në vend të kësaj, media vazhdon të përhapë histori të çuditshme se ato janë të fshehura në dyshekë krevatesh, ose në mobilje në apartamente dhe shtëpi që ose janë të banuara nga njerëz krejtësisht të ndryshëm, ose ato ndërtesa janë bosh, sepse ish-pronarët kanë vdekur. , duke mos treguar Para kësaj, ata u thanë të dashurve të tyre se ishin fshehur nga markat e vjetra gjermane.

Historitë për dyshekët shkojnë edhe më tej, ndaj mendohet se sende të tilla të vjetra nga ish-familjet janë hedhur edhe tutje – me markat e fshehura në to.

Historia e një të riu gjerman tregohet se kur ai po përgatitej të shiste shtëpinë e vjetër të xhaxhait të tij – për shkak se duhej të paguante urgjentisht disa borxhe – ai zbuloi qese plastike dhe kuti këpucësh plot me para në shtëpi. Ato përmbanin rreth 3.5 milionë marka (1.75 milionë euro).

Mediat shkruajnë edhe për rastin e një mobilie të vjetër familjare, e cila i është dhuruar një qendre humanitare në Lajpcig. Në të, rastësisht, në një dhomë të veçantë, u gjetën dhe u fshehën 27 mijë marka.

Mediat zbulojnë se degët e bankave gjermane vazhdojnë të blejnë pulla para euro dhe – thonë ata – se nuk ka afat për një transaksion të tillë.

49 milionë marka të blera këtë vit


Një përfaqësues i Bankës Qendrore të Gjermanisë ka thënë se këtë vit bankat kanë shlyer 49 milionë marka, që është një shumë e lartë pas dy viteve të mëparshme “të thata”, për shkak të pandemisë së koronavirusit. Por ai vlerëson se kjo shumë do të ulet në vitet në vijim.

Bankierët konsiderojnë se 49 milionë markat e shpenguara janë një “ndryshim i vogël” krahasuar me 12 miliardë që mungojnë që nuk gjenden askund.

Me shumë mundësi, një pjesë e madhe e asaj sasie të madhe humbet përgjithmonë – si mbeturina, në mbeturina ose digjet me sendet që u hodhën – për shkak të injorancës dhe pjesërisht për shkak të pakujdesisë – për të shqyrtuar në detaje atë që hidhet. .

Banka Qendrore beson se disa nga pullat e “zhdukura” qytetarët i mbajnë thjesht për kujtim dhe se disa prej tyre do të gjenden në koleksionet numizmatike në mbarë botën.

Asnjë gjurmë e parave në kasaforta


Por një mundësi e tillë vlen për pullat me prerje më të vogla, veçanërisht kartëmonedhat me pesë marka, të cilat gjermanët thonë se ishin të vështira për t’u gjetur edhe “në atë kohë”. Pyetja, megjithatë, është se ku do të përfundojnë kartëmonedhat 1000 marka.

Atyre u mungojnë saktësisht 1.1 milionë copë, të cilat kanë një vlerë prej 1.1 miliardë markash.

Besohet se nëse ato fshiheshin në shtëpitë e saj, kjo ishte bërë nga njerëz që ishin mjaft të pasur sa të fshihnin paratë “në një dyshek”. Dhe, si për njerëzit në Gjermani dhe në mbarë botën, kryesisht në Lindjen e Mesme dhe të Largët.

Së fundi, të gjitha vulat që ndodhen në kasaforta të ndryshme bankare private, në Zvicër dhe mbi të gjitha në Lihtenshtajn, mbeten pa gjurmë. Thuhet se do të duhet të kalojnë shumë dekada që bankat të fitojnë të drejtën për të hapur ato kasaforta që nuk janë përdorur nga askush prej vitesh.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments