FOTO/ Ish-bastioni i Edrenesë hapet si muze për historinë turke në Ballkan

292

Muzeu Historik i Ballkanit në Edirne, i vendosur në ish-Bastionin Hıdırlık në periferi perëndimore të qytetit, u përurua të enjten nga Ministri i Kulturës dhe Turizmit Mehmet Nuri Ersoy. Një ish bastion që daton në fillim të shekullit të 19-të në Edirne të Turqisë veriperëndimore do të shërbejë si një muze kushtuar historisë së turqve në Ballkan.

Muzeu Historik i Ballkanit në Edirne, i vendosur në ish-Bastionin Hıdırlık në periferi perëndimore të qytetit, u përurua të enjten nga Ministri i Kulturës dhe Turizmit Mehmet Nuri Ersoy. Ministri tha se restaurimi i bastionit përfundoi fillimisht në vitin 2015, por u vendos që vendi të përdoret si muze.

“Prandaj, ne e vumë në jetë Muzeun Historik të Ballkanit pas rregullimeve pas restaurimit. Në Muzeun Historik Ballkanik të Bastionit Hıdırlık, që përfshin 60 dekarë (14.8 hektarë), organizuam gjithsej 44 dhoma, duke përfshirë 22 dhoma selie, katër strehë shpella dhe 18 dhoma artilerie, si pjesë e përpjekjeve të ekspozitës. Historia 600 vjeçare e turqve në Ballkan, nga pushtimi i Edrenesë në 1361 deri në pasojat e luftërave ballkanike 1912-1913, do të takojë vizitorët këtu“, tha Ersoy.

Bastioni, i ndërtuar në vitin 1829, ishte më i madhi nga 24 bastionet e ngritura rreth Edrenesë për të shmangur sulmet nga Ballkani dhe për të bllokuar rrugën për në kryeqytetin osman Stamboll. Me pamje nga pikat e bashkimit ku lumenjtë Arda dhe Tundzha derdhen në Maritsa, bastioni luajti një rol kyç në mbrojtjen e Edrenesë. Ai u përdor si seli gjatë mbrojtjeve të njëpasnjëshme të qytetit strategjik të kryera në luftërat osmano-ruse dhe në luftën e parë dhe të dytë ballkanike.

Gjatë rrethimit të Edrenesë nga bullgarët në Luftën e Parë Ballkanike, Bastioni Hıdırlık ishte selia e gjeneralit osman Şukru Pasha, i cili arriti të mbronte qytetin për 155 ditë megjithë urdhrat dhe dispozitat për mbrojtje vetëm një mujore.

Me përparimet në teknologjinë ushtarake dhe artilerinë, bastioni nuk ishte në përdorim për pjesën më të madhe të shekullit të 20-të dhe u la pas dore.

Bastioni i restauruar ka një infrastrukturë që mundëson rishfaqjen e betejave në historinë e tij, përveç ekspozitave mbi rolin e Edrenesë si kryeqyteti i dytë osman dhe porta e perandorisë në Evropë, arkitektura dhe administrata osmane në Ballkan, ditarët nga luftërat ballkanike, pajisjet ushtarake, epidemitë dhe migrimet.

Përshtatur nga: Dailysabah.com-dosja.al

FOTO/ Ish-bastioni i Edrenesë hapet si muze për historinë turke në Ballkan
FOTO/ Ish-bastioni i Edrenesë hapet si muze për historinë turke në Ballkan
FOTO/ Ish-bastioni i Edrenesë hapet si muze për historinë turke në Ballkan