Filipçe: Dozë e tretë e vaksinës për qytetarët mbi moshën 60-vjeçare

28

Ministri i Shëndetësisë, Venko Filipçe, njoftoi se do të futet një dozë e tretë e vaksinës në vend. Bëhet fjalë për vaksinën “Pfizer”, pavarësisht se me cilën vaksinë ishin vaksinuar më parë qytetarët dhe pavarësisht nëse ishin vaksinuar më parë në një vend tjetër.

Rekomandimi për dozën e tretë, sipas Filipçes, rekomandohet për qytetarët mbi 60 vjeç, profesionistët e shëndetit dhe të gjithë pacientët me gjendje të imunokompromentuar. Doza e tretë e vaksinës do të jepet të paktën 6 muaj pas dozës së dytë.

Procesi do të fillojë të hënën dhe qytetarët e këtyre kategorive do të marrin një mesazh SMS përmes sistemit “Takimi im” se mund të marrin dozën e tretë të vaksinës.

“Sipas informacionit, duhet të jetë nga prodhuesi” Pfizer “, dhe do të shohim më tej nëse do të ketë rekomandime nga prodhuesit e tjerë,” tha Filipçe.

Ai njoftoi se do të arrijë një donacion prej 250,000 dozash të vaksinës “Johnson” nga Danimarka, e cila ka jetëgjatësi deri në vitin 2023.

Në ditët në vijim, Filipçe njoftoi se do të prezantohet metodologjia për shqyrtimin e nxënësve në shkollat ​​fillore dhe të mesme.

“Ashtë fakt se ka transmetim mes nxënësve, i cili është shumë i vogël, por shpesh fëmijët janë bartës asimptomatikë. “Në ditët në vijim do të dihet se sa studentë do të testohen për të marrë një mostër përfaqësuese”, tha ministri i Shëndetësisë.

Ai tha se deri më tani 37 përqind e popullsisë në vend ka marrë të paktën një dozë vaksine.