DW / A do t’i rezistojë Interneti kohës së koronavirusit?

222

Miliona njerëz punojnë nga shtëpia, konferencat me video janë një zëvendësim për takimet e zyrave. Dhe miliona njerëz ulen në shtëpi dhe shikojnë filma dhe seriale. A do të zgjasë interneti? A ka arritur kufijtë e saj?

Qeveria zvicerane po kërcënon të mbyllë Netflix dhe ofertues të tjerë të ngjashëm. Ofruesi më i madh në internet i vendit, Sviskom, paralajmëroi disa ditë më parë se rrjeti do të mbingarkohet. Është një nusprodukt pra efekt anësor i virusit dhe masave të izolimit – të gjithë janë në shtëpi nga ku punojnë ose shikojnë përmbajtje video për argëtim.

Shqetësimet po rriten edhe në BE. Komisioneri i Përbashkët i Tregut Thierry Breton po u bën thirrje ofertuesve të mëdhenj të shikojnë sesi mund të ruhet rrjedhja e të dhënave. Netflix dhe YouTube tashmë kanë reaguar për këtë duke ulur cilësinë e imazhit në Evropë.

Në 30 ditët e ardhshme, YouTube do t’ju lejojë të shikoni video vetëm në cilësi standarde (SD) në vend të cilësisë së lartë (HD). Netflix ka zvogëluar sasinë e të dhënave që transmeton për një çerek, por nuk ka kaluar plotësisht në SD, por rregullon cilësinë e ngarkesës aktuale në rrjetin lokal. Kjo do të thotë që disa pajtimtarë të kësaj platforme do të vërejnë se imazhi është më i keq, ndërsa të tjerët nuk do të vënë re asgjë.

Cilësia më e mirë e imazhit kërkon më shumë pixel, që do të thotë më shumë të dhëna. Kjo është arsyeja pse HD po bëhet një luks këto ditë.

Gjermania nuk shqetësohet

Sipas raporteve të mediave, Franca tashmë ka kërkuar nga Disney që të shtyjë nisjen e platformës Disney +, e cila duhet të ofrojë përmbajtje të tillë si Netflix që prej nesër.

Ende nuk ka ndonjë shqetësim të tillë në Gjermani. Frankfurti është shtëpia e një prej nyjeve më të mëdha në botë në Internet, DE-CIX. Deri më tani, ka pasur një rritje prej 10% të përdorimit të Internetit, por kjo ende nuk është alarmante. Nëse do të përdoren të gjitha objektet, shpejtësia do të bjerë në 9.1 terabajtë për sekondë, tha Harald Zuma, kreu i menaxhimit të nyjeve të Internetit në Frankfurt.

Harald Summa (picture-alliance/dpa/P. Zschunke)

“Këto 9.1 terabajtë janë ngarkesa më e madhe që mund të kemi në rrjet tani, dhe për momentin fluksi është 41 terabajt, që do të thotë se ka shumë më tepër hapësirë.”

Dorothea Beer, e cila është përgjegjëse për dixhitalizimin në Canceller, thotë se nuk ka asnjë arsye për shqetësim në Gjermani. “Edhe sikur të përfshiheshin gjithçka, nëse të gjithë në Gjermani punonin nga shtëpia dhe shikonin paralelisht kampionate në futboll në internet, edhe atëherë do të kishte kapacitete të mjaftueshme.”

më shumë:

Coronavirus: adoleshentë “të pamposhtur” nuk duan të ulen në shtëpi

Foto e ditës: Coronavirus: Unë dua që ju të qëndroni në shtëpi!

DE-CIX në Frankfurt nuk ka të dhëna se në cilën përmbajtje të saktë përdoret më shumë, por ata e dinë që përdorimi i videove është rritur me 50%. Kjo jo vetëm që është rezultat i rritjes së shikimit të filmave dhe serive, por edhe më shumë video konferencave përmes platformave si Skype ose Zum, luhen edhe më shumë lojëra video.

“Ne shohim që njerëzit kanë filluar të përdorin internetin tani. Zakonisht kulmi është midis orës 20 dhe 21, dhe tani fillon në orën 10. “Ne shohim se sjellja e njerëzve në anën tjetër të rrjetës ka ndryshuar ndjeshëm.”

Ai shtoi se pas rritjes së përdorimit të internetit, është e qartë se cilat zona në botë janë veçanërisht të goditura nga epidemia. Për shembull, në Madrid, 60% më shumë të dhëna tani po transmetohen se zakonisht.