31.9 C
Tetovo
E hënë, 22 Korrik, 2024
BallinaLajmeBotaDeklarata e Uashingtonit, NATO-ja kërkon reforma e raporte të mira fqinjësore në...

Deklarata e Uashingtonit, NATO-ja kërkon reforma e raporte të mira fqinjësore në Ballkan – zotohet për angazhim të mëtejmë të KFOR-it

Krerët e shteteve dhe qeverive pjesëmarrës në Samitin e NATO-s i mbajtur në Uashington, kanë dalë me një deklaratë të përbashkët dhe në një nga pikat e saj flitet edhe për Ballkanin Perëndimor, si pjesë e rëndësishme për ruajtjen e paqes dhe sigurisë rajonale.

Aty përmendet edhe angazhimi i vazhdueshëm i NATO-s përmes KFOR-it në Kosovë. NATO-ja zotohet se do të monitorojnë dhe vlerësojnë zhvillimet në rajon dhe do të rrisin ndërgjegjësimn për situatën, me fokus të veçantë në kërcënimet ndaj sigurisë. NATO rikonfimon mbështetjen dhe aspiratat euroatlantike të vendeve të interesuara në këtë rajon.

NATO-ja thekson se rajonet e Ballkanit Perëndimor dhe Detit të Zi janë të një rëndësie strategjike për Aleancën, duke u zotuar për vazhdimin e bashkëpunimit për mbështetjen e reformave.

“Rajonet e Ballkanit Perëndimor dhe Detit të Zi janë të një rëndësie strategjike për Aleancën. Ne mbetemi fuqishëm të përkushtuar ndaj sigurisë dhe stabilitetit të tyre. Ne do të vazhdojmë të përmirësojmë dialogun tonë politik dhe bashkëpunimin praktik me Ballkanin Perëndimor për të mbështetur reformat, paqen dhe sigurinë rajonale dhe kundër ndikimit malinj, duke përfshirë dezinformimin, kërcënimet hibride dhe kibernetike, të paraqitura nga aktorët shtetërorë dhe joshtetërorë”, thuhet në deklaratë.

NATO-ja përmend se marrëdhëninet e fqinjësisë së mirë janë jetike për bashkëpunimin rajonal dhe integrimin euroatlantik.“Vlerat demokratike, shteti i së drejtës, reformat e brendshme dhe marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë janë jetike për bashkëpunimin rajonal dhe integrimin euroatlantik, dhe ne presim përparim të vazhdueshëm në këtë drejtim”.

“Ne mbetemi të përkushtuar ndaj angazhimit të vazhdueshëm të NATO-s në Ballkanin Perëndimor, duke përfshirë edhe Forcën e Kosovës (KFOR) të udhëhequr nga NATO. Ne riafirmojmë mbështetjen tonë të vazhdueshme ndaj përpjekjeve rajonale të Aleatëve që synojnë ruajtjen e sigurisë, sigurisë, stabilitetit dhe lirisë së lundrimit në rajonin e Detit të Zi, duke përfshirë, sipas rastit, përmes Konventës së Montreux të vitit 1936. Ne mirëpresim aktivizimin nga tre aleatët bregdetar të Grupit Punues kundër Masave të Minave të Detit të Zi. Ne do të monitorojmë dhe vlerësojmë më tej zhvillimet në rajon dhe do të rrisim ndërgjegjësimin tonë për situatën, me fokus të veçantë në kërcënimet ndaj sigurisë sonë dhe mundësitë e mundshme për bashkëpunim më të ngushtë me partnerët tanë në rajon, sipas rastit. NATO-ja mbështet aspiratat euroatlantike të vendeve të interesuara në këtë rajon”.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments