Buçkovski: Maqedonasit nuk kanë popull më të afërt se bullgarët

157

Jemi shumë afër, por duket se u japim shumë mundësi atyre që nuk duan që Maqedonia dhe Bullgaria të jenë aleatë të vërtetë, të jenë më të zhurmshëm. “Populistët e vërtetë, patriotët që luftojnë në gjoks janë ata që në momentet specifike kur ne kërkojmë zgjidhje, nuk na e bëjnë të lehtë”, tha ish-kryeministri Vlado Buçkovski dhe ish përfaqësuesi special i qeverisë për Bullgarinë në një intervistë për. Nova e Bullgarisë.

Pyetjes së gazetarit “nëse themi apo pranojmë se Goce Dellçevi është bullgar ose nuk do të bëheni europianë, si do t’i përgjigjeshit?

  • Nëse është ky kusht, Maqedonia nuk do të bëhet kurrë anëtare e Bashkimit Evropian. “Mendoj se kjo nuk është rruga që na çon te qëllimi”, u përgjigj Buçkovski.

Ish-kryeministri mendon se nuk ishte mirë të ngrihej puna e Komisionit të Përbashkët Historik.

  • Problemet me realizimin e marrëveshjes nisën kur pjesa jonë e komisionit kërkoi në vitin 2019, sepse zgjedhjet që ishin të parakohshme, komisioni nuk duhet të funksiononte. Dhe ato 6, që më pas u bënë 9 muaj në të cilat komisioni nuk funksionoi, bënë problem. Prandaj mendoj se komisioni duhet të vazhdojë të punojë, tha Buçkovski.lokalno.mk

Ai thekson se kompromisi duhet të pranohet nga shoqëria në Bullgari, por edhe nga ajo në Maqedoni.

  • Takimi i presidentit Pendarovski me partinë OMO Ilinden-Pirin nuk ishte provokim. Ai u takua me qytetarë të Republikës së Bullgarisë, të cilët identifikohen si maqedonas, dhe nga ana tjetër, bullgarët e Maqedonisë kanë takime me presidentin tuaj… në fakt është një bilanc, tha Buçkovski, duke shtuar:
  • Ne maqedonasit nuk jemi më të afërt se ju bullgarët. Të tjerët thonë se serbët janë më afër nesh. Ne maqedonasit jemi popull zemërbutë dhe duam të arrijmë zgjidhje me mirëkuptim. “Me mirëkuptim dhe besim se ne mund të kuptojmë njëri-tjetrin,” tha Buçkovski në një intervistë.