28.6 C
Tetovo
E hënë, 22 Korrik, 2024
BallinaTeknologjiArmët e teknologjisë së lartë, Silicon Valley rikthehet në lojë

Armët e teknologjisë së lartë, Silicon Valley rikthehet në lojë

Lufta në Ukrainë i ka dhënë një shtysë të re industrisë private të armëve “inteligjente”, një sektor i drejtuar nga kompani të teknologjisë së lartë, pothuajse të gjitha në Silicon Valley. Të parët që vunë re ishin investitorët e mëdhenj privatë. Nga viti 2019 deri në vitin 2022, flukset e kapitalit sipërmarrës në këtë sektor u dyfishuan, nga 16 miliardë dollarë në 33 miliardë dollarë.

Megjithatë, një mori biznesesh të reja në Silicon Valley të specializuar në luftën teknologjike nuk kanë filluar ende të përdorin lirisht buxhetin stratosferik të Departamentit të Mbrojtjes të SHBA: 886 miliardë dollarë në vit, përfituesit kryesorë të të cilave mbeten kompanitë historike si Lockheed Martin dhe Boeing.

Arsyeja është e qartë: sistemi i prokurimit ushtarak amerikan është i vjetëruar dhe duhet modernizuar. Mesatarisht, një firme i duhen dy vjet për t’u futur në listën e ngushtë të Pentagonit, të kompanive private me një propozim shitjeje.

Aq sa, për të përshpejtuar procesin, administrata Biden ka krijuar komitete të shkencëtarëve, sipërmarrësve, personelit ushtarak dhe burokratëve të specializuar në teknologjinë ushtarake.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments