Qeveria në seancën e sotme i ka vendosur marzhën prej 10 për qind fitimit në 73 produkteve bazë ushqimore e cila masë do të vlen deri në fund të muajit tetor.
Ministri i ekonomisë dhe punës, Besar Durmishi theksoi se në Listën e produkteve themelore ushqimore në të ashtuquajturën shportë vjeshtore janë përfshirë 73 produkte që janë më të përfaqësuara në shportën konsumatore të qytetarëve.
“Këtë vendim e miratuam duke u bazuar në të dhënat e Entit Shtetëror të Statistikave, për indeksin e shpenzimeve për jetesë, të cilat tregojnë se duke krahasuar muajin gusht të vitit 2024, me muajin dhjetor të vitit 2023, është evidentuar rritje e shpenzimeve për ushqim për 4%, nga të cilat rritje më të madhe ka te frutat prej 10,9%, qumështi, djathi dhe vezët për 6,6%, perimet për 3,9%, te mish për 3,6%, dhe te buka dhe drithërat për 2%. Për periudhën e njëjtë, shpenzimet për pijet joalkoolike janë rritur për 9,4%, nga të cilat te uji mineral, pijet joalkoolike, lëngjet e frutave dhe perimeve rritja është nga 11,1%, ndërsa te kafeja, çaji dhe kakao rritja është prej 7,7%”, deklaroi Durmishi.
Sipas tij, me hyrjen në fuqi të këtij vendimi, shpenzimet për ushqim dhe pije joalkoolike do të ulet me një mesatare prej rreth 10%, me çka do të ulen edhe shpenzimet e jetesës në shportën konsumatore për grupin ushqim dhe pije.
Ky vendim hyn në fuqi të nesërmen nga dita e publikimit të tij në “Gazetën Zyrtare të Republikës së Maqedonisë së Veriut”, ndërsa do të zbatohet deri më 31 tetor të vitit 2024.
Në listën e produkteve bëjnë pjesë:
– oriz i bardhë në paketim nga 900g deri në 1kg;
– miell gruri, tip 400 në paketim, nga 1 kg deri në 2 kg;
– bukë e bardhë dhe gjysmë e bardhë, bukë, e tipit industrial 450 g (e plotë dhe në rriska), me përjashtim të bukës së sapopjekur në markete;
– produkte të pjekura furre (gjevrek i thjeshtë, byrek me mish dhe djathë, baniçkë me mish dhe djathë, simit pogaçe dhe kifle me peta, të thjeshtë dhe me djathë);
– biskota, “Petit Beure” dhe biskota të thjeshtë nga 300g deri në 500g;
– brumra (makarona dhe shpagetai gruri të fortë pa dhe me vezë prej 500 g (pa aditivë).;
– vaj ushqimor luledielli, në paketim prej 1 litri;
mish viçi, pa kocka, nga kofsha apo ndonjë pjesë tjetër;
mish, derri, pa kocka, nga kofsha apo ndonjë pjesë tjetër;
– zog (i freskët dhe e ngrirë) i tërë;
– file pule (e freskët dhe e ngrirë);
– sallam, proshutë në paketim prej 300g deri në 800g (pa paketim në copa);
– salsiçe çaji, e bërë nga mishi i derrit (pa aditivë dhe pa paketim në copa);
– salsiçe çaji, e bërë nga mishi i viçit (pa aditivë dhe pa paketim në copa);
– sallam i veçantë pule në paketim prej 300g deri në 800g (pa paketim në copa);
– pashtetë mëlçie ose zogu (pule), (pa aditivë) në paketm prej 95g dhe 100g.;
– peshk i ngrirë merluc;
– qumësht i përhershëm lope (përveç qumështit organik dhe qumësht me aditivë) me përmbajtje yndyrore prej 2,8%, 3,2% dhe 3,5% në paketim prej 1 litri.;
– jogurt nga qumështi i lopës, pa aditivë, me përmbajtje yndyre nga 2.8% deri në 3.2% në paketim prej 1 litri;
– kos lope (i thjesht, pa aditivë) me përmbajtje yndyre prej 2.8% dhe 3.2%, në një paketim prej 400 deri në 500g;
– ajkë nga qumështi i lopës, e thartë me përmbajtje yndyre prej 12% deri në 20% në paketim prej 180g deri në 400g;
– gjizë
– djathë i bardhë tradicional i lopës (pa aditivë);
– djath i bardhë tradicional i përzier (pa aditivë);
– kaçkavall tradicional lope (pa aditivë);
– kaçkavall tradicional i përzier (pa aditivë);
– vezë të freskëta të pulës, paketim 1/10;
– vaj,(gjalpë), i prodhuar në mënyrë industriale (paketë prej 250 g.);
– margarinë, (e thjeshtë), e paketuar nga 250 g;
– mollë;
– pjeshkë;
– rrush tryeze;
– limona;
– portokalle;
– banane;
– lajthi të pastruara;
– fasule;
– qepë;
– patate;
– karrotë;
– spinaq;
– lakër;
– tranguj;
– tranguj turshie
– hudhër
– kungullesha;
– borani;
– domate;
– speca;
– lulelakra;
– kungull;
– patëllxhan;
– lente;
– majdanoz;
– brokoli;
– presh;
– perime të ngrira (përzierje) në foli prej 450 g;
– perime të ngrira nga misri, në foli prej 450 g;
– perime të ngrira nga bizelja, në foli prej 450 g;
– borani e ngrirë, në foli prej 450 g;
– ullinj, të zi;
– bizele e konservuar në pako prej 400g;
– ajvar me speca të pjekur, kavanoz deri në 660 g;
– tranguj të vegjël, të konservuara, kavanoz deri në 720 g;
– kërpudha të marinuara (të copëtuara), me peshë deri në 720 g;
– sheqer kristal i bardhë;
– reçel dhe marmelatë;
– çokollatë qumështi e thjeshtë, në paketim prej 100 g;
– keçap;
– majonezë në kavanoz prej 660g;
– mëlmesë (vegetë, zaçinall dhe të ngjashme);
– kafe e skuqur e grirë e paketuar nga 200g;
– lëng frutash (i pakulluar) nga fruta të ndryshme në tetrapak prej 1 litër.