8 C
Tetovo
E mërkurë, 27 Nëntor, 2024
BallinaLajmeMakaronat dhe bulmetet, të radhës në listën e ngrirjes së çmimeve?

Makaronat dhe bulmetet, të radhës në listën e ngrirjes së çmimeve?

Në listën e ngrirjes së çmimeve janë makaronat dhe bulmeti. Ministri Bekteshi, në vizitën në Sitel, tha se tashmë javën e ardhshme do të dihet se kujt do të ngrihen çmimet.

“Inflacioni më i madh vitin e kaluar ishte tek vaji i ushqimit, i ndjekur nga qumështi, vezët dhe djathi, të cilët në dhjetor patën një rritje çmimi prej 36%, në nivel vjetor 22%. A po mendoni në atë drejtim, veçanërisht nëse merrni parasysh analizën se ne hamë mishin më të shtrenjtë dhe pimë qumështin më të shtrenjtë?

  • Të gjitha produktet që figurojnë në vendimin e qeverisë për ngrirjen e marzhit tregtar, apo marzhit të fitimit siç njihet për publikun, do të analizohen të gjitha. Aktualisht janë duke u analizuar produktet e qumështit dhe makaronat. Me shumë mundësi javën e ardhshme ose kah fundi i javës do të shohim se çfarë do të tregojnë analizat, do të merren vendimet e duhura dhe do të vazhdojmë me të gjitha produktet tjera që janë në vendim, thotë Bekteshi.

Por shteti nuk dëshiron të heqë dorë nga taksa 5 për qind për bukën.

Tregoni se po hiqni dorë nga fitimi pasi prisni që kompanitë të heqin dorë nga të ardhurat nga një produkt i caktuar

  • Pra, TVSH-ja është përqindje. Kur çmimet ulen, ne heqim dorë nga të ardhurat. Nëse ne si qeveri nuk do të kishim hequr dorë nga të ardhurat, do t’i kishim lënë çmimet të vendosin sa të duan, sepse 5% për 100 denarë dhe 5% për 50 denarë nuk është njësoj, thotë Bekteshi.

Analizat e kostos tregojnë se viti i kaluar ka qenë më i vështiri për qytetarët për shkak të inflacionit të lartë.

Vitin e kaluar, në janar, një familjeje prej katër anëtarësh kishte nevojë për pak më shumë se 15.000 (15.317) denarë për t’u ushqyer. Këtë vit për të njëjtin muaj janë dashur 19.000 denarë (19.206) denarë.

  • Kjo është një rritje vërtet e madhe. Diku rreth 4.000 denarë është rritja e kostos së ushqimit dhe pijeve vetëm për një vit, e cila nuk ishte evidente në vitet e kaluara, as gjatë pandemisë Covid-19 kur u mbyllën objektet prodhuese, rritja e porcionit ushqimor për një amvisëri. nuk është rritur për këtë shumë, thotë Sllobodan Trendafilov nga SSM.

Ndryshe, sipas informacioneve të Sitel-it, inspektorët e tregut edhe sonte janë në terren. Por fokusi i tyre kryesor është nëse furrtarët po prodhojnë bukë, pasi qeveria mori një vendim që i urdhëronte të prodhonin 80% të prodhimit që kishin në dhjetor.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments