64% e qytetarëve në Maqedoni besojnë se vendi po lëviz në drejtim të gabuar, dhe 52% thonë se ka rënie të demokracisë.

37

64% e qytetarëve në Maqedoni besojnë se vendi po lëviz në drejtim të gabuar, dhe 52% thonë se ka një rënie të demokracisë. Popullariteti i BE -së është në rënie, por mbështetja për NATO -n mbetet e lartë, sipas një studimi të Institutit Demokratik Kombëtar (NDI).

Në sondazhin e NDI, të kryer në mars dhe prill të këtij viti, rezultatet e të cilit u publikuan dje, qytetarët maqedonas u anketuan mbi tema që lidhen me demokracinë, qeverisjen, covid-19, gjeopolitikën dhe dezinformimin. Demokracia si sistem qeverisës preferohet nga 58% e qytetarëve, por ata janë skeptikë se parimet themelore siç është sundimi i ligjit janë të arritshme. Për 56% të të anketuarve, cilësia e jetës është më e rëndësishme sesa standardet demokratike.

Në pyetjen “A po përkeqësohet niveli i demokracisë në vend, a është i njëjtë apo po përmirësohet?”, 52% u përgjigjën se po përkeqësohet, dhe 16% se po përmirësohet. Vëzhguar nga partitë, deri në 81 përqind e votuesve të VMRO-DPMNE-së thonë se ajo po përkeqësohet dhe vetëm 4 përqind po përmirësohet. Në LSDM, nga ana tjetër, 40% mendojnë se po përmirësohet, dhe 31% se po përkeqësohet.

Mbështetja për Bashkimin Evropian në vend është zvogëluar dhe megjithëse 67% e të anketuarve do të votonin për anëtarësimin në BE, perceptimet për BE janë përkeqësuar dhe 19% janë kundër anëtarësimit në BE, një përqindje që në vitin 2018 ishte 10%.

Mbështetja për NATO -n mbetet e lartë në 63% (64% në 2018), ndërsa kundërshtimi ndaj aleancës ushtarake është rritur me 9% në krahasim me 2018, dhe tani qëndron në 24%. Opinioni pozitiv për Turqinë, Rusinë, SHBA -në dhe Kinën është rritur në krahasim me vitin 2018. Qytetarët kanë opinionin më të mirë për Turqinë (52%, rritur nga 42% në 2018)) dhe Rusinë (48%, e cila u rrit nga 32% në 2018). Opinioni pozitiv i Shteteve të Bashkuara (43%) dhe Kinës (38%) u ul.

Sondazhi mbulon gjithashtu pyetje në lidhje me partitë politike, politikanët dhe votimin në zgjedhje. Në pyetjen “Nëse partitë shkojnë në zgjedhje dhe jo në koalicione, për cilën parti do të votonit?”, 14% votuan për VMRO-DPMNE, 10% për LSDM, 5% për BDI dhe të Majtën, 4% për Aleancën