Vëzhgimi nga Bloomberg: Europa në kulmin COVID, interesante s’po ndodh në Suedi

183

Nëse shikojmë një panoramë më të gjerë epidemiologjike në Evropë, e cila edhe një herë është bërë pika e nxehtë e botës COVID-19, duket se në një numër vendesh nën sulmin më të rëndë të virusit, shkalla e përhapjes ka arritur në një majë apo edhe ka rënë.

Bloomberg ka njoftuar kështu si një nga historitë kryesore rritjen e numrit të rasteve të reja në MB, Gjermani dhe Francë.

Vendet më të goditura, shkruan Bloomberg, të tilla si Belgjika, Hollanda dhe Republika Çeke, regjistruan një rënie shumë të konsiderueshme në numrin ditor.

Për shembull, sipas të dhënave më të fundit, Belgjika regjistroi 4,300 raste në ditë, ndërkohë që vetëm dy javë më parë ata numëruan 20,000 infeksione të reja.

Por barra mbi sistemet shëndetësore në një numër vendesh evropiane mbetet shumë e lartë. Nëse Rusia do të shtohej në Evropë, atëherë shkalla e vdekjeve në javën e 8 nëntorit do të ishte rritur me 44 përqind.

Edhe disa vende të mëdha janë afër kapacitetit maksimal të parashikuar për të sëmurët. Por duke pasur parasysh ngadalësimin e rritjes apo edhe rënien e numrit të rasteve, problemi me kapacitetin spitalor duhet gjithashtu të qetësohet në javët e ardhshme.

Ndoshta do të jetë më interesante të ndiqni zhvillimin epidemiologjik në Suedi, një vend që pësoi kritika të ashpra nga mbështetësit e një bllokimi të fortë në pjesën e parë të vitit.

Suedia gjithashtu filloi të regjistronte një rritje të konsiderueshme në numrin ditor të rasteve pas 20 tetorit, dhe duket se ato arritën kulmin rreth 5 nëntorit me 4,766 raste në një ditë, por është e pasigurt nëse ata arritën në majë.

Ajo që është më e rëndësishme të theksohet në Suedi është se ata kanë arritur të mbajnë vdekshmërinë në një nivel shumë të ulët.

Në dy muajt e fundit, në vetëm tre ditë, ata kishin një numër më të lartë vdekjesh sesa një shifror (15, 14 dhe 10 vdekje), dhe është një vend me 10.23 milion banorë. /tesheshi.com/