Esko Muratoviq / Plotësia e fuqisë së mistereve të botës dhe të jetës: ritekseksionizmi i Kaltrina Hotit

176

Të flasësh për veprën e Kaltrina Hotit do të thotë të përjetosh, shfaqësh dhe përshkruash krijimin e së vërtetës së etur për njeriun dhe botën e fatit njerëzor, të përjetosh krijimin e zhytjes në thellësitë e vetvetes, por edhe tundimin e asaj jete përtej natyrës së botës dhe anasjelltas të realitetit, me të cilën reagimi gjenerik-frymëzues i bën jehonë zërit të vet te kanavacat që rrezatojnë mesazhe, fuqi dhe vlerë të jashtëzakonshme. Kuptimi aksiologjiko-hermeneutik i pikturës së saj, me perceptim (ri) perceptues, na thotë se qëllimi pa pasion dhe kërkimi duket se lexon, ndonjëherë – vendosmëri e pakushtëzuar, ndonjëherë – përbuzje ndaj dëshirës, ​​e cila, me kujtesë të mbushur me ankth, kërkon lehtësimin dhe lehtësinë e një shpirti të gëzuar. kur krijuesi zbulon fatin në një mënyrë që ekziston, ka – mjete – për të thelluar momentin. Hapja e Hotit ndaj fatit njerëzor ndryshon në mënyrë artistike: të perceptosh, mendosh ose të kërkosh kuptimin e madh, jo vetëm për të përshkruar, por edhe për të sunduar qarqet e kuptimit, të zbuluara dhe të matshme në liri dhe pashmangshmëri, me hapjen e këndvështrimeve të simboleve të shumta dhe të shumëanshme të së vërtetës dhe moralit, me zbulimin paradoksi i qenies njerëzore, me qëllim që të përjetësohet mesazhi noetik në zbulimin e së vërtetës përpara së cilës gjithë bukuria shpesh zbehet. Nga ana tjetër, Hoti është një krijuese e cila, jo vetëm me zellin e saj ekspresiv, e kundërshton zellin e saj ekspresionist me simbolet e dëshirës si ekspresivitet, por është gjithashtu një nga ata artistë të rrallë që drejton pikëpamjet e saj në mënyrë kritike-egocentrike drejt egos së saj, duke reflektuar qëndrimin dikotom të etos normativës së saj një botë e kufizuar nga detyrimet dhe përfitimet e përditshme të kulturës, me ndryshimin e përmbajtjes së përvojave të veta shpirtërore, të cilat janë absolutisht dhe drejtpërdrejtë tërheqëse, të realizuara me ngjyra të tejkaluara në pashmangshmërinë e fateve ekzistenciale. Theksimi i rekseksionizmit në fuqinë dhe rrezikun e ngjyrave të gjalla, lidhja konstruktive e të cilit po kërkon, lartëson nga intuita e krijuesit në një vizion të papërshkrueshëm, i cili pasqyrohet në organizimin e hijeve të tonit dhe gradimit të ngjyrave, suprem në fuqinë dhe karakterin e jashtëzakonshëm të harmonisë. Kontrasti, kundërshtimi, konflikti, kundërshtimi ose diversiteti është këmbëngulja dinamike e të gjitha llojeve të formave shprehëse në të cilat dramatizimi i jetës njerëzore manifestohet në të kundërta të drejtpërdrejta dhe të forta. Vlera artistike, një rregull i vjetër, qëndron në një rregullim të mirë ngjyrash, i cili është një nga postulatet më sfiduese në krijimin e një estetike unike dhe të pamundur për t’u arritur pa kuriozitet, larmi dhe unitet. Përmes variacioneve të kthjellta të Kaltrinës për jetën e thjeshtuar, objektive, imagjinare, me një të vërtetë të papërsëritshme për të gjithë, fitohet lloji i shprehjes artistike që nuk i shmanget asaj që shkakton terror, sepse çelësi dhe sensi për deshifrimin e të vërtetave është shpesh aty ku në të njëjtën kohë insiston në mënyrë kompromis për konkretitetin. Në lidhje me këtë, Krleža tha: “Të imagjinohet e paimagjinueshme, të luash letra që mund të nënkuptojnë një lojë të humbur, të kërcejmë pa kërcyer dhe të rrëzojmë gjithçka që është rritur me mishin dhe trupin tonë dhe të na lëndojë kur të lotojmë , prandaj duhet të keni guxim dhe dhuratë, prandaj duhet të jetë i aftë. ”Kënaqësia dhe faji, paqja dhe shqetësimi, fuqia dhe pafuqia e individualitetit shndërrohen në një fe të shpirtit të shqetësuar që animon ose dënon fenomenet në skllavëri ose vdekje, duke e kodifikuar pa dashur njërën nga sekretet e botës së saj të tjetërsimit ose dashurisë. Përfshirjet e qetë, rinore dhe vizionare të Kaltrin Hotit japin një mënyrë që thekson kundërshtimin e pazakontë të tërheqjes së ndryshme të elementeve, me çiltërsi dhe lëshim ndaj gjithçkaje që dukej atëherë e pakuptueshme dhe e panjohur. Përjetimi i kaosit përmes dinamizmit, me një qëndrim joracional dhe të palogjikshëm, është një tundim për botën dhe zërin e vet që dërgon mesazhe nga ulja mimetike e asaj dhe kështu (për) jetoi jetën deri në të tashmen, duke stimuluar shndërruar në një jetë imagjinare. Megjithëse shumë nga frymëzimi i saj ekspresionist, Kaltrin Hoti tërhiqet shumë nga burimet e ekspresionizmit abstrakt – gjestural dhe pikturë aksioni në Shkollën e Nju Jorkut: Barnett Newman, Mark Rothko dhe Adolf Gotlib, dhe Polk (Jackson Klock), Klein (Franc Kline) ) dhe Maderville (Robert Motherwell), kur qëndrimet e tyre pa kompromis dhe antikonformizmi në kohën e (()) mbretërimit të mendjes së teknologjizuar, rregullit të të qenurit dhe të menduarit, vazhdimisht gjejnë reagime pozitive deri në ditët e sotme, fije e përbashkët e kësaj trashëgimie shembullore të Hoti dhe shprehja e saj është ndjekja e të papërshkrueshmeve, të paditurve dhe e ndjekjeve të absolutes. Si kujdestare e së kaluarës që nuk është pasqyrim i statikës historike, kanavacat e saj janë zvogëlues i botës eksperimentale në momente pafundësisht gjallëruese dhe përvetësuese nga të cilat ajo në mënyrë të alternuar derdh dhe bën jehonë qëllimet dhe dëshirat në mos pjekurinë e personazheve, por në zhvendosjen e qëllimit dhe prezencës, e kaluara dhe e ardhmja, në fiksimin e frymëzimit artistik drejt fantazmat dhe grotesku, drejt surrealit, ai që nuk është parë akoma. Shprehja e saj ngrihet në të re shprehje artistike kur dinamika e ngjarjeve (kohërat) zbulon mënyra të imitimit të natyrës, si dhe realitetin në të cilin pozicionimi dhe mundësia manifestohen në përfshirjen e patosit të metaforës sugjestive dhe pasionit të lidhur me profilin ekstatik Nieto-Dionysian të një njeriu që është vazhdimisht në rrugën e tij për të përballuar universin dhe aftësitë e një maskë alegorike, për të zëvendësuar përshtypjet e jashtme në dialektikën e krijimit me zgjimin e brendshëm; ndërsa nga ekspansiviteti i brendshëm i gëzimit krijues, soditja shpërthen para shpërthimit – qaj dhe vizion ndërsa hapësira dhe koha frymojnë në gjuhën e metafizikës dhe irracionalitetit, kur nga një ndjenjë e pasigurisë dhe pafuqisë rishfaqet, si Phoenix nga hiri, me fuqinë e shpirtit dhe dëshirës së brendshme – elanit të gjallë, më të fortë të çdo vullneti. Me aftësinë e tij për të desubjektifikuar pikturat e veta, Hoti tregon dhuratën dhe aftësinë për të rrezatuar dhe magjepsur secilën kanavacë si një fushë të veçantë energjetike, e cila është një tregues se nuk ka pretendime për fuqinë e shprehjes por për fuqinë dhe madhësinë e porosisë, siç tha Karl Jaspers: “Ku pushteti është i shkëlqyeshëm, por fuqia nuk është akoma e madhe “, sepse kontekstualiteti i rekseksionizmit të Kaltrina Hotit nuk mban barrën e qëllimit të krijimit. Në harmoninë e harmonisë, përsëritjes dhe kontrastit, krijohet baza e secilës prej përmbajtjeve të saj, me qëllim që të dallohet plotësia e ndjenjës së pazakontë në perceptimin e të dhënëës. Një hapësirë ​​e tillë kompozicionale ka një ndikim të drejtpërdrejtë në reagimin psikologjik – në përgjigjen aktuale me kërkesat e ekuilibrit dhe unitetit, kur ajo madhështi artistike mbetet në veçantinë dhe papërsëritshmërinë e saj si një objektizim i besueshëm i karakterit të mediumit krijues, i cili në vetë-imagjinatën kthehet drejt drejt botës njerëzore. Transformimi i saj subjektiv i realitetit i ndërmjetësuar nga transmetimi imitues i modeleve të ofruara, qoftë në bojëra uji, vizatim, me ngjyra vaji apo kombinuar – vizualizimi i njeriut në hapësirë ​​dhe (formësimi) i hapësirës në njeri, duke krijuar asamble të përmbajtjes ideo-estetike të një qëndrimi të veçantë dialektik – përshkim të unitetit me luftë opposites. Në kanavacat e Kaltrina Hotit sigurisht që ekziston një harmoni që pasqyron vetitë e zakonshme në të njëjtin intensitet të intensitetit bazë, në mënyrë që të thuhet një lloj tjetër harmonizimi kur shtohen ngjyra të zakonshme në të gjitha llojet e ndryshme. Disa piktura përdorin këndvështrime dhe forma, ndërsa në disa të tjera, këmbëngulja nënkuptohet ose theksohet duke krijuar kryqëzime ose krijime të guximshme të guximshme të hijeve të lehta dhe të errëta të kuqe dhe blu, për të përkthyer frymëzimin krijues në shfaqje të papërsëritshme të artistikisht reale dhe të krijuara. Në rrugëtimin e saj drejt mundësive të reja për të arritur lirinë dhe për të qarë për të, ajo përsëritet përsëri në atë qenie njerëzore më të thellë, përsëri përballet me zbrazëtinë e ekzistencës së vet, e cila shpesh kondensohet në simbolikën e dëshirës, ​​si shprehja tjetër e shprehjes ekspresioniste me të cilën kombinimi i mrekullueshëm i elementeve shndërrohet në një të dhunshme fermentimi i shikimit dhe intuitës. Superioriteti teknik i K. Hoti pasqyrohet në pothuajse të gjitha veprimet e saj që synojnë të glorifikojnë përcaktimin e pakushtëzuar, kur një nga instrumentet më të vlefshëm në pikturat e saj është një motiv i qartë dhe i thjeshtë i realizuar në bindje dhe gamë të lartë artistike, për të përsëritur motivin kryesor tejkaluar në intensitete të tjera, duke mos vepruar vetëm – edhe pse i fuqishëm – në përbërjen të përmbajtur dhe ngjitur me të. Në kombinatorikë katër ngjyra të kontrasteve më të forta: e zezë, e bardhë, e kuqe dhe blu, me një lehtësi të paparë, arrihet origjinalitet konstruktiv, i cili është një virtyt i veçantë në pikturë, dhe pastaj, shpesh, në shprehjen e lëvizjeve të një objekti, shprehet një zinxhir analogjish. e cila trashet në një ngjyrë të fortë në shënimin gradual të një tjetri, në ngjyrën e ngjyrës së thyer. Këtu është një nga pikat referuese të sugjestionimit të pikturave të saj, reflektuar në një harmonizim plotësisht autentik midis enteve cilësore – forma dhe ngjyra në lidhje me një kontrast funksional si një ekstrem, realizimi i të cilit është vërtetuar në përgjithësi nga karakteri shumë i sofistikuar i kësaj shprehje artistike. Everythingdo gjë që është një stereotip, gjithçka që është një distancë pa mbulesë të vërtetë, është në mëshirën e përshkrimit të K. Hoti: është dëshira e njeriut për të rikrijuar veten, dëshira për liri dhe spontanitet, e cila pulson me energjinë e menjëhershme – si kur kthehen faqe të reja të jetës të grisura nga angazhim total. Fijet e motivimit të saj mbështeten, shumë për kënaqësinë në momentet solemne të ngritjes së shpirtit ose në të kuptuarit e problemeve sociale, aq shumë në prani dhe vuajtje të artistit, të dukshme në pafytyrësinë dhe thjeshtësinë e botës, e më pas edhe besimin në çudi. Të krijosh – për artistin do të thotë të përfaqësosh atë që është njohuria e tanishme e së kaluarës që është përsëri atje, e cila është e pamundur pa magjinë e shpirtit krijues, kur prapa vullnetit për të vërtetën qëndron jo vullneti për pushtet, por, pikërisht qëllimi për të paraqitur tema të vështira të jetës, kur secila prej tij kanavacë, në orientimin e saj drejt botës së ekzistencës njerëzore, mbart historinë e vet dhe (derisa) ajo mbart një të veçantë e vërteta: drita paraqitet në pritjen që ndriçon fytyrën (Dhoma Nr. 15), ndërsa fjalë si liria e vërtetë dhe kërkimi i një qëllimi derdhen nga mëngët e tyre, në asnjë mënyrë vetë-mashtrim – ajo më e vërtetë e pavërtetë kur përballet me të dhe përmes asaj lufte të dhimbshme të gjitha për të shënuar dhe vlerësuar rreth nesh; hapat janë ngadalësuar nga pesha e ëndrrave tona dhe konceptet e gabuara; horizonti i një jete të bukur, sugjeron Hoti, kufizohet nga puna jonë, dhe njeriu është në prag të një ndjenje ekzistence nëse nuk e kap lirinë – nëse nuk i merr gjërat në duart e veta; në të kaluarën, jo vetëm që është çelësi i arsyes, por edhe mundësia për t’u rikthyer dhe për të kapur momentin, tymi i Fundit na thotë, edhe pse i ngarkuar me fatin e të jetuarit, duhet të bashkoni “për” dhe “kundër” të pasqyruar në kujtesën e vet , dhe për të justifikuar kuptimin e realitetit duke kujtuar përmes një pasqyre të imazheve arketipike të shpirtit; paradoksi i grindjes qëndron në privimin e vetvetes nga individualiteti i tij nën presionin e botës, kur e sfidon botën në të njëjtën kohë, sepse shpirti i zhveshur thirret dhe nxit që të gjithë, midis jetës si një ekzistencë të modeluar, nga njëra anë dhe ekzistencës – një jetë e mbushur me kuptim, e zbuluar brenda dhe jashtë vetë, të kërkojë dhe të zgjedhë fatin e tij; duke paraqitur në vetëdijen tonë pabarazinë e të vërtetave më gjithëpërfshirëse të shpirtit dhe interesave të njeriut, do të zbulojmë se jehona e kohës banon. tek njeriu si dëshirë për drejtësi, e cila kërkon guxim, por edhe që do të marrë kënaqësi për veten e tij, për sakrificën e tij dhe padrejtësinë e bërë; është guxim të shikosh të vërtetën e qiellit përballë qiellit dhe të jesh një dëshmitar i heshtur i rënies së së keqes – e keqja e mbuluar me maskën e mallkimit të çelikut të zi; përmbajtja e kanavacës së Një, në forma dhe rreshta të thjeshtë, thekson “të pazakontën” si një përzierje falas në tërheqjen e ndryshme të elementeve, e cila fsheh simbolikën e Një – e cila është Gjithë – konceptimi i një jete të re, e cila fsheh sekretin e jetës në jetë, kështu që në rrethin e qenies, koha pret dhe qoftë nga pjesëmarrësi në rrethin e domosdoshmërisë së tij në rindërtimin dhe ri-shkatërrimin e fenomeneve të botës dhe të jetës; Qyteti i Humbur na thotë se gjithçka është atje, por që asgjë nuk është e njëjtë, gjithçka është një histori për vete, dhe mbi të gjitha, një njeri që ka shpëtuar nga vetja dhe qyteti i tij: kohezioni i kuptimit për tu kapur dhe pakuptimësia që lind nga ankthi i shpirtit mbi zhgënjimin midis një utopie të dëshiruar atdheu dhe mohimi i faktit; tërësia e shtresëzimit të shpirtit dhe humorit të tij të tejmbushur manifestohet në shpirtin Artist, në tejkalimin alternativ; ka një mesazh në hijen e Van Gogh se duhet të besojmë në veten tonë edhe kur të tjerët nuk na besojnë; Ai gjithashtu dërgon një mesazh të lidhur poshtë Zinxhirit – kështu që të mund të dini se kush jeni, duhet t’i besoni vetes; Vallja e Kuqe zbulon një fuqi gjenerike që prish dialektikën e ekzistencës – të luash do të thotë të mbijetosh dhe të mbijetosh do të thotë të luash; përmes Stuhisë, iu dha i palëkunduri i zemrës së gruas – të anashkalojë sfidat e panevojshme, t’i rezistojë tundimeve dhe të kundërshtojë përsëri rrahjet e jetës; ndërsa Muri i Thyer flet për mënyrat e padrejtësisë, Vallja e Stolen flet për një dashuri të paharrueshme; shfaqja tregon për mesazhin e artistit se emocionet janë rojet e shpirtit, dhe e vërteta për fillimin dhe e vërteta rreth fundit fshihet me të kuqe – Këtu. Fuqia e intuitës artistike të K. Hoti sjell faktorë harmonizues brenda skematikës, deformimeve dhe fantazive të shfaqjeve shumëngjyrëshe, me theksimin e rrallë konceptual të temave të larmishme nga tema të ndryshme nga analogjia e graduar e toneve të thjeshtësuara sezonale deri tek ngjyrat e ndritshme të ndritshme – siç janë djegia e pishtarëve me alternim por edhe mbizotërimi. Nga kjo lojë, shkëlqen muzika e momentit, e cila nuk do dhe nuk dëshiron që personazhet të piqen, por synimi dhe prania e alternuar, e kaluara dhe e ardhmja. Aspiratat për thellësitë kozmike shndërrohen nga paraqitja e pakursyer e gjithçkaje që është instinktive, e huaj dhe patologjike me qëllim lartësimin etik të njerëzimit dhe njerëzimit. Prirja ekspresioniste drejt blu është e pranishme edhe në Kaltrina Hoti sepse është në anën e cilësisë romantiko-metafizike. Motivet alegorike të pranishme në disa prej pikturave të saj bëhen një nga parimet përbërëse të të shprehurit sepse, për ta përcjellë këtë, forma në fjalë duhet të jetë një mashtrim që lidhet në mënyrë ritmike me formën e vlerës së vërtetë. Për të kuptuar thelbin njerëzor, për të zbuluar thelbin e botës njerëzore dhe ekzistencës njerëzore, me një lloj zhytjeje psikoanalitike në thellësi të shpirtit njerëzor, me shënimin e primitivit që do të ndahet nga ekzotikët në ndryshimet e kulturës së jetës – kjo është ajo që gjendet në shprehjen artistike të Kaltrina Hotit. Ky kërkim për atë që është harruar dhe rizbuluar me sukses, transpozon veten në zgjidhjen e kontradikta midis kohës dhe ekzistencës. Për të jetuar, mesazhi është një artist, duhet të krijoni bukuri në të vërtetë dhe të vërtetë në bukuri.

Në Nikshiq 05. 03. 2020. Z. Sc. Esko Muratović