DW / Pikat e nxehta të krimit të organizuar në Maqedoninë Veriore

243

linku https://www.dw.com/mk/%D0%B6%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%88%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB-%D0%B2%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0/a-48803176

Nisma Globale Kundër Krimit të Organizuar botoi një raport që analizon rrjedhat dhe pikat e nxehta të krimit të organizuar në Ballkan. Cilat qytete janë fokusuar në Maqedoni?

Mazedonsiches Gericht verurteilt 33 Albaner wegen Terrorismus (Reuters/O. Teofilovski)

Raporti, i cili u paraqit në Vjenë, nuk zbulon risitë dramatike, të paktën për sa i përket Maqedonisë Veriore, por siguron një pasqyrë të qartë në pikat kritike që i japin impulse krimit të organizuar Ballkani ka qenë gjithmonë një rajon transit për veprimtari të paligjshme dhe Maqedonia Veriore në atë rajon gjeografike zë pothuajse një vend qendror. Pikat e zjarrta ose Hotspotët, siç përmenden në raport, janë vendet ku kryhet “biznesi” dhe mund të jenë portet, aeroportet, pikat e kalimit kufitar ose të gjitha rajonet kufitare.Në pjesën e porteve, primati i takon absolutisht Barit dhe Kotorrit në Mal të Zi dhe Durrës në Shqipëri.

“BIZNESI” në orën tre të mëngjesit

Në pjesën e kalimeve kufitare në territorin maqedonas dy janë të ndara: Bogorodica në kufi me Greqinë dhe Jazhinca, pranë Tetovës drejt Kosovës.

Raporti shënon pasazhin e Bogorodicës si “një pikë tranziti për trafikimin e drogës: sidomos për heroinën që vjen në rajon; si dhe për kanabis kontrabandë nga Shqipëria në Greqi dhe Turqi “.

Kalimi Jazhincë, “konsiderohet një pikë e nxehtë për tregtinë në mallra të ndryshme”.

“Punonjësit në vendkalimin kufitar janë nën dyshimin se janë nën kontrollin e zyrtarëve të partisë lokale. Ai është në përputhje me praktikën e mirëfilltë të kontrollit të heshtur të një pikë kontrolli të aleatit politik në këmbim të mbështetjes së partisë në pushtet “.

Një ish oficer policie, emri i të cilit nuk është deklaruar në raport, shpjegon se si bëhet trafikimi i paligjshëm përmes Jazhinës:

Mazedonien Polizei Symbolbild (P. Stojanovski)“Pas mesnatës, rreth orës 3 të mëngjesit, policia dhe doganierët shpesh marrin urdhra nga bosët e tyre për të fikur të gjitha kamerat dhe për të mbyllur për gjysmë ore sytë. Natyrisht, ata marrin një shpërblim adekuat. Kamioni në atë kohë i takon një grupi kriminal që ndan fitimet me zyrtarët e lartë të partisë shqiptare në pushtet. ” Jo larg nga kalimi kufitar zyrtar ekziston një rrugë e paligjshme e përdorur nga grupet kriminale për të kontrabanduar kamionë, traktorë dhe kuaj; thotë raporti. Vlen të përmendet se intervista me ish-policin u krye në nëntor 2018

Serbien Das Dorf der Schlepper (DW/N. Rujević)

Krimi me mbrojtje politike

Në pjesën e qyteteve si pika të nxituara të krimit të organizuar, në Maqedoninë veriore, janë Shkupi, Velesi, Shtipi dhe Koçani që dalin në pah.

Sipas një raporti nga Iniciativa Globale Kundër Krimit të Organizuar Transnacional, “grupet kryesore kriminale në Shkup kontrollohen nga shqiptarët etnikë. Format më të zakonshme të krimit të organizuar janë trafiku i drogës, vjedhjet e automjeteve, kontrabanda e emigrantëve dhe bizneset ligjore që ofrojnë transport për kontrabandim si dhe pastrim parash “.

“Tre grupet kryesore kriminale që veprojnë në rajon: nga fshatrat Haraqinë, Kondovë dhe Gërçeci,që gëzojnë mbrojtje politike”, përfundoi organizata në raport.

Ndërkohë, Velesi konsiderohet si një nga pikat kryesore të trafikimit të drogës në Ballkan. Sipas gjetjeve të raportit, qyteti po kryen shkëmbimin e heroinës për kanabis midis grupeve kriminale nga Bullgaria, Maqedonia Veriore, Shqipëria dhe Greqia. Pikërisht këtu, rrugët e heroinës që kalojnë Maqedoninë në Evropën Perëndimore dhe kanabisi nga Shqipëria, të cilat transportohen në Greqi dhe Turqi, ndërpresin rrugët.

“Interesante, numri zyrtar i drogave të sekuestruara është shumë i ulët, siç është shkalla e ulët e krimit. Ajo sugjeron një shkallë të fshehtë ose neglizhim të mirë nga policia dhe politikanët, “përfundoi raporti. Jo çuditërisht, thuhet më tej, në Veles ka lindur. n. Mafia e Frankfurtit – një nga unazat më të mëdha të kontrabandës në Gjermani dhe trafikimi i heroinës në Vjenë.

“Në” epokën e artë “të saj, disa qindra të rinj nga Velesi (kryesisht me pasaporta bullgare) shitnin drogë në rrugët e Austrisë dhe Gjermanisë. Një pjesë e fitimeve nga këto aktivitete ilegale ndoshta ishin ‘larë’ në diskoteka, kafene, restorante në Veles, si dhe në turizëm, hotele dhe bast. “

Shtipi, si i treti në listën e pikave të nxehta, ka një lidhje të drejtpërdrejtë me Velesin dhe gjendet në rrugën kryesore të heroinës.

“Shtipi gjendet në korridorin e veprimtarisë policore-kriminale, kryesisht të kontrolluar nga maqedonasit etnikë. Aktiviteti i paligjshëm përfshin trafikimin e drogës, kontrabandën e cigareve, dhe shantazhimin dhe grabitje nëpërmjet kompanive private të sigurisë. “