DW.mk Ljupço Popovski /Bullgarisë ti themi – Mjaft?! Miliardat euro për hekurudha në Kriva Pallanka ti kthejmë kah infrastruktura me Shqipërinë ?

88

Linku

https://www.dw.com/mk/%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D1%98%D0%B4%D0%B5-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%B5/a-55455479

Maqedoni Ljupço Popovski

Le të përdorim kualifikimin e famshëm të diplomatit të famshëm francez nga koha e Napoleonit dhe Restaurimit, Taljeran: “Një diplomat që thotë” po “do të thotë” ndoshta “, një diplomat që thotë” ndoshta “do të thotë” jo “, dhe një diplomat që thotë” jo ” ai nuk është një diplomat “. Disa nga këto gjëra të përmendura nga Taljeran mund të gjejnë përdorimin e tyre në ditët e fundit të “betejës” për të mbrojtur historinë, identitetin dhe gjuhën e sulmeve mahnitëse nga Sofja dhe dëshirën e saj për të nxjerrë koncesione nga Maqedonia kur korniza e negociatave dhe e para konferencë ndërqeveritare me BE.

Megjithëse këto janë kohëra krejtësisht të ndryshme, diplomatët tanë duhet të studiojnë aftësitë e jashtëzakonshme të Taljeranit. Pas abdikimit të Napoleonit në 1814, ai u bë i besuar i pasardhësit të tij, Louis 18, dhe ishte kryenegociatori i Francës në Kongresin e Vjenës kur vendi i tij do të dënohej. Por Taljerani dinak jo vetëm që arriti të ulej në tryezën ku po vendosej e ardhmja e Evropës, por gjithashtu siguroi pasoja pothuajse margjinale për Francën pasi Napoleoni bëri kërdi në Evropë. Ky kameleon mjeshtëror i kthyeshëm ishte gjithnjë në interes të shtetit francez. Dhe, sigurisht, në tuajin.

A mund të mësojë Bujar Osmani ndonjë gjë nga dinakëria e Taljeranit? Sigurisht, ai mund të bënte, nëse mendon se tani është koha për të studiuar aftësitë e diplomacisë në dhjetë ditët e fundit kur duhet të zbulohet nëse bllokada e shpallur bullgare është një qëllim i vërtetë apo frikësim në lojën e nervave.


Kur “po” do të thotë “ndoshta”

Për dhjetë ditët e fundit, Bujar Osmani është përballur me një tundim kryesor në karrierën e tij politike. Nëse lexon disa deklarata nga Andrei Kovachev dhe të tjerë si ky deputet i egër që kërkon të pranojë pikëpamjen e përbashkët të Bullgarisë për historinë e përbashkët, ai mund të mashtrohet, sepse ai do të gjejë në to lavdërime për deklaratat e tij të fundit siç pretendojnë këta mbjellës të stuhisë, Osmani kishte një pamje të arsyeshme të zgjidhjes së nyjës. Nëse përdorim përkufizimin e Taljeranit, kjo do të thotë “ndoshta”. Bujar Osmani është në një situatë jashtëzakonisht të komplikuar – nëse shkon shumë larg në “butësinë” e tij, ai mund të akuzohet se si një shqiptar nga kombësia nuk merr parasysh pikëpamjet, mendimet dhe ndjenjat e pothuajse të gjithë kampusit etnik maqedonas. Jo vetëm midis popullatës, por edhe midis faktorëve politikë. Nga ana tjetër, ai do të donte të kishte sukses në këtë mision tepër të komplikuar dhe të mos e fillonte ministrinë e tij me “dështim”.

Sigurisht, veprimtaritë e tij (dhe ato të grupeve të punës të ministrive maqedonase dhe bullgare) nuk janë pa mbikëqyrje, madje edhe pa udhëzimet e kryeministrit Zoran Zaev, dhe ndoshta presidentit Stevo Pendarovski. Atëherë do të nënkuptojë se hapësira e tij manovruese është në një farë mënyre e kufizuar. Por jo aftësi diplomatike. Në Sofje, vazhdimisht përsëritet se pozicioni i qeverisë përcaktohet nga deklarata e Kuvendit për koncesionet që Shkupi duhet të bëjë. Edhe Alexis Tsipras u përcaktua nga përfundimi i përbashkët i partive greke që nga vitet 1990, kështu që ai kishte guximin dhe vizionin politik për të përfunduar Marrëveshjen e Prespës. Kështu, kjo deklaratë nuk është gdhendur në gur, si një lloj urdhërimi i Moisiut, në mënyrë që të mos gjendet asnjë rrugëdalje elegante. Sigurisht, nëse dëshironi.

Në thelb, Bujar Osmani duhet të amortizojë në një farë mënyre situatën në të cilën u gjend Kryeministri Zaev në këtë stuhi, në shikim të parë, të papritur. Zaev tani përballet me dy ekstreme. E para është që nëse gjen ndonjë kuptim të kërkesave të Bullgarisë, ai duhet të shpallet një “tradhtar kombëtar” shumë shpejt dhe e gjithë karriera e tij politike duhet të lidhet me lëshimin e Sofjes për qëllimin më të madh të fillimit të negociatave me BE. Zaev duhet ta dijë se të gjitha sukseset e tij deri më tani (siç është marrëveshja me Bullgarinë, dhe posaçërisht Marrëveshja e Prespës dhe anëtarësimi në NATO me të) mund të hidhen në plehra dhe e gjithë karriera e tij mund të vlerësohet vetëm me lëshimet që ai mund t’i bëjë Bullgarisë. . Kjo nuk është një situatë e thjeshtë për një politikan i cili ka provuar të jetë një udhëheqës në një politikë të re në Ballkan.

Ekstremi tjetër është se me refuzimin e prerë të shantazhit të Sofjes, ai ngadalë do të fillojë të zhvendoset në kampin patriotik, i cili do të kontribuojë në ringjalljen e sfondit nacionalist. Dhe atëherë do të jetë shumë e vështirë të kthehesh nga këto “kullota”.

Një nga shpjegimet për këtë tiradë nga Sofja janë zgjedhjet parlamentare në Bullgari në mars të vitit të ardhshëm. Ato shpjegime mund të kenë ndonjë bazë, por a duhet të jetë Maqedonia, populli, identiteti, gjuha viktimë e kësaj zhurme bullgare parazgjedhore? Sigurisht qe jo.

Rruga drejt tjetërsimit

Pozicioni bullgar është në thelb më i ndërlikuar. Kjo mosmarrëveshje në arenën ndërkombëtare nuk është aspak si çështja e emrit me Greqinë. Nuk ka rezoluta të Këshillit të Sigurimit, nuk ka asnjë të dërguar special të Sekretarit të Përgjithshëm të KB, nuk ka përfundim të veçantë si ai i NATO-s në samitin e Bukureshtit. Ajo është reduktuar në një mosmarrëveshje dypalëshe midis dy fqinjëve dhe Bullgaria nuk ka fuqi ta ngrejë atë në një farë mase. Nëse Sofja vendos një bllokadë në konferencën e parë ndërqeveritare, kjo automatikisht do të thotë një bllokadë edhe për Shqipërinë. Pastaj, samiti që ai organizoi dy vjet më parë në Sofje do të bëhet krejtësisht i pakuptimtë, sepse ai nuk hapi dyert e BE-së në Ballkanin Perëndimor, por i mbylli ato. Pas zgjedhjeve të marsit, Bojko Borisov mund të jetë përsëri kryeministër, por pas shtatorit 2021, Angela Merkel, mikja dhe mbështetësi i tij i besuar, nuk do të jetë më kancelare në Berlin. Në Gjermani, CDU mund të sundojë përsëri, por për shkak të vakumit të udhëheqjes në parti, është e mundur që një koalicion i ri i gjelbër i majtë do të vijë në pushtet. Situata në Berlin nuk do të shënohet më nga mirëkuptimi.

Atëherë përmendja e vazhdueshme se Bullgaria ishte e para që njohu pavarësinë e Maqedonisë (për të cilën ka mirënjohje të pandarë këtu) do të humbasë në baltën e bllokadës, dhe vizionet e Zhelyu Zhelev do të errësohen nga nacionalizmi i Krasimir Karakachanov dhe të tjerëve që pinë nga i njëjti burim. Ky gjest i shquar i qeverisë së atëhershme Bullgare do të përmendet ose vlerësohet gjithnjë e më pak në Maqedoni, por do të bëhen vlerësime për të ardhmen dhe vendin që po bllokon atë të ardhme.

Bullgaria rrezikon të tjetërsohet plotësisht në Maqedoni, shumë do të pyesin pse, për shembull, hekurudha për Kriva Palanka duhet të vazhdojë të ndërtohet dhe një miliard euro duhet të investohen në vend që të përqendrohen në zhvillimin e pjesëve të tjera të vendit. Ose drejtojini burimet për ndërtimin e hekurudhës për në Shqipëri dhe portin e Durrësit.

Për të mos përmendur investimet e mundshme bullgare në të ardhmen. Problemi me Greqinë tani duket më i vogël – përveç shtimit të emrit “Veri” dhe heqjes dorë nga trashëgimia e 24 shekujve më parë. Bullgaria rrezikon Maqedoninë të kërkojë aleatin dhe partnerin e saj kryesor dhe ta gjejë atë në Greqi, e cila vetëm tre ose katër vjet më parë dukej e paimagjinueshme. Edhe një kryesim i përbashkët i Procesit të Berlinit do ta bëjë atë të pakuptimtë. Puna e komisionit historik gjithashtu do të bëhet e pakuptimtë. Do të ishte e pakuptimtë të ishe një partner në kryesimin e Procesit të Berlinit me një shtet që nuk e njeh historinë tënde deri në vitin 1945 dhe pretendon se është një veprim i rremë i Kominternit dhe Titos.

Por kështu është në politikë. Nuk kishte aleancë midis Maqedonisë dhe Bullgarisë, por kishte një farë mirëkuptimi dhe partneriteti. Nëse ka një bllokadë, nuk do të ketë aleancë, mirëkuptim, partneritet. Vetëm tjetërsimi.

Harta Infografike e Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë
Maqedonia tani është në gjendje të tregojë karakterin e saj. Nëse devijon me tre hapa, më vonë do të kërkohet të devijojë me dhjetë. Çfarë mendoni se do të ndodhë kur të jetë radha e komisionit historik për të diskutuar Luftën e Dytë Botërore, aneksimin e Maqedonisë së Vardarit nga qeveria e atëhershme pro-fashiste në Bullgari? Mund të shihet edhe tani, nuk ka pse të shihet në një top kristali. Presionet nuk do të ulen, por do të rriten. Kjo është situata – të dy vendet janë në NATO, por njëri është në BE dhe tjetri dëshiron të bëhet anëtar i bllokut evropian. Disa keqkuptime duhet t’u imponohen keqkuptimeve të tjera.

Në thelb, Sofja zyrtare e vendos Maqedoninë përpara një zgjedhje që nuk mund të bëjë. Sepse nuk ka zgjedhje për të. Sepse ai nuk mund të tregtojë as identitet, as histori, as gjuhë dhe të pranojë rrëfimin bullgar. Ndoshta ka ardhur koha për të thënë – mjaft më! Ky vend ka kaluar shumë kufij që nuk janë në interes të së ardhmes. Por kur dikush kërkon të hidhet në një humnerë të thellë, ajo tashmë është shumë. Këto janë momente të komplikuara për Zaev, dhe për Pendarovskin. Në javët e fundit, opozita ka qenë e kujdesshme që të mos shtojë karburant në zjarr, dhe kjo duhet të theksohet jo si konstruktivitet, por më shumë si një vlerësim i mirë i situatës. Mbase dera evropiane do të mbyllet nga ata që vazhdimisht pretendojnë se ne jemi “vëllezër”, por atëherë ata do të përgjigjen këtu që sigurisht nuk jemi kushërinjtë e parë. Marrëdhëniet do të përkeqësohen në mënyrë të pakthyeshme në një të ardhme tjetër.

Pyetja është nëse Zaev mund të kishte vepruar ndryshe. Hapësira e saj e manovrimit është e kufizuar si në izolim. Shtë e vështirë të besosh se dikush do të gjente një vërejtje nëse do të thoshte – Mjaft! Edhe nëse e ardhmja evropiane do të shtyhej për një vit tjetër