Apple planifikon të transferojë 20% të prodhimit të saj nga Kina në Indi?

0
54

Sipas spekulimeve në rritje gjatë dy ditëve të kaluara, gjigandi i teknologjisë amerikane Apple planifikon të transferojë një të pestën e kapacitetit të saj prodhues nga Kina në Indi. Sidoqoftë, lajmet ende nuk janë konfirmuar zyrtarisht nga kompania.

Masat e reja të favorshme të ofruara nga qeveria indiane për kompanitë për të inkurajuar prodhimin vendor në vend përmenden si një nxitje për një vendim të tillë.

Apple aktualisht ka marrëveshje prodhimi me kompani tajvaneze Foxconn dhe Wistron, fabrikat e të cilave bazohen në të vërtetë në Kinë, për prodhimin e telefonave inteligjentë dhe pajisjeve të tjera. Foxconn u bë e njohur për publikun botëror pas kushteve të këqija të punës në fabrikën e saj të madhe në Shenzhen të Kinës. Alsoshtë gjithashtu interesante të theksohet se në fund të marsit të këtij viti, Wistron njoftoi planet për transferimin e 50% të prodhimit të saj jashtë Kinës deri në vitin 2021.

Spekulimet tregojnë se Apple do të përdorë të njëjtët dy kontraktorë për të filluar prodhimin e telefonave inteligjentë në Indi me vlerë deri në 40 miliardë dollarë, kryesisht për qëllime eksporti. Apple deri më tani ka mbajtur një aksion të vogël në tregun e smartphone-ve në Indi, duke prodhuar vetëm iPhone 7 dhe iPhone XR, dhe më parë iPhone SE dhe iPhone 6S.

Sa i përket shitjes lokale të pajisjeve, ajo kryesisht arrihet përmes shitësve, sepse Apple nuk ka dyqanet e veta zyrtare në vend. Sidoqoftë, në tremujorin e fundit, pjesa e Apple në shitjet premium të smartphone në Indi arriti në 62.7%. Në lidhje me këtë, CEO i kompanisë, Tim Cook, në shkurt të këtij viti tha se ai pret që dyqani i parë zyrtar i Apple në Indi të hapet në 2021.