Në disa vende, si në SHBA, bakshishi është një praktikë e zakonshme, në fakt, një 15-20% shtesë pret në faturë dhe çdo bakshish më pak se kjo përqindje konsiderohet “i keq”.
Kështu ndodh edhe në shumë vende evropiane, ndërsa në Maqedoni bakshishi është ende arbitrar. Jo vetëm në kuadrin e shumës, por nuk nënkuptohet se duhet të bakshish.
Si një çështje e preferencës personale, njerëzit zakonisht lënë një bakshish pas drekës/darkës dhe sa më e madhe të jetë fatura, aq më e madhe është bakshishi.
Ndërkaq, çmimet janë të egra në mbarë botën, kurse në Maqedoni për vetëm një vit shërbimet e kateringut janë rritur për 14.8%, sipas Entit Shtetëror të Statistikave.
Kjo mund të nënkuptojë se qytetarët paguajnë më shumë sesa janë mësuar, kështu që mund të lënë bakshish më të vogël ose aspak.
Ndërkohë, publiku shpesh ngre çështjen nëse bakshishi duhet të jetë i detyrueshëm në vendin tonë të paktën 10% e faturës.
Ju kujtojmë se taksimi i bakshishit është futur së fundmi në Kroaci. Domethënë, bakshishi aktualisht nuk njihet as si term në legjislacionin kroat dhe kur mblidhet në mënyrë elektronike trajtohet njësoj si të ardhurat bazë.
Dhoma Kroate e Tregtisë po përgatit një propozim ligjor për futjen e bakshisheve në sistemin e fiskalizimit të hotelierëve dhe diskutimin e datës së hyrjes në fuqi.
Me futjen e bakshishit në sistemin tatimor, bakshishi bëhet pjesë e patatueshme deri në një shumë të caktuar në vit. Të gjitha fitimet nga bakshishi mbi kufirin e rënë dakord të përjashtimit nga taksat do të tatohen si të ardhura të tjera, për të shmangur rrezikun e keqpërdorimit të të ardhurave të përjashtuara, shkruan Index.