Në Zvicër, Lugina e Poschiavo po bëhet një ‘pionier’ global i bujqësisë organike dhe synon të jetë 100 % e tillë brenda dy vjetëve të ardhshme, transmeton albinfo.ch.
Val Poschiavo në kantonin e Graubünden është një ‘pionier’ global i bujqësisë organike. Njerëzit atje kanë kultivuar tokën në këtë mënyrë për rreth 30 vjet dhe po synojnë të jenë 100% organike brenda dy vjetëve të ardhshme.
E gjitha filloi në vitet 2000, kur Val Poschiavo, një luginë e vogël që fliste italisht në Graubünden me rreth 5,000 banorë të vendosur midis Engadine dhe Lombardia, filloi të vinte në dyshim modelin e saj të biznesit. “Në mënyrë që t’i jepnim një impuls të ri rajonit dhe t’i jepnim një shtytje peizazhit tonë dhe prodhimit vendor, ne morëm hapa që lugina jonë të përfshihet me Hekurudhat Rhaetian në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s”, shpjegon Cassiano Luminati, koordinator i UNESCO projekti i njohjes dhe drejtori aktual i Polo Poschiavo, një qendër kompetencash për edukimin e vazhdueshëm dhe mbështetjen për projektet e zhvillimit të territorit, përcjell tutje albinfo.ch.
Një nga shembujt më emblematikë të infrastrukturës zvicerane ndodhet në këtë luginë alpine, rrugicë spiraleje Brusio mahnitëse, me trenat e saj turistikë të kuq Bernina Express.
“Jemi krenarë që kemi fituar këtë njohje të vlefshme ndërkombëtare në vitin 2008. Falë hapave që kemi ndërmarrë, të gjithë tokën bujqësore që mund të shihni nga treni bie brenda kufirit zyrtar. Kjo ka bërë të mundur që palët e ndryshme të interesit në ekonominë tonë lokale të përpilojnë një strategji të përbashkët zhvillimi”.
Ideja për ta bërë tërë luginën organike filloi nga nocioni i mbledhjes së të gjithë aktorëve lokalë. Koncepti gradualisht fitoi terren dhe u vu në praktikë më 2012 në Konferencën Alpine – organi vendimmarrës i Konventës së Alpeve – mbajtur në Val Poschiavo. Që nga viti 2015, Val Poschiavo e ka quajtur veten si Lugina e Organizuar Smart. “E gjitha filloi me një libër për konceptin e tokës së zgjuar, bazuar në kritere të ndara në pesë fusha të dallueshme: peizazh, aftësi, burime, lëvizshmëri dhe qeverisje. Qasja në libër përputhej me vlerat dhe objektivat tona, kështu që ne zgjodhëm të adaptojmë këtë koncept urbanistik në shkallën e luginës sonë”, kujton Luminati.
Lugina e zgjuar organike
Emri në anglisht u diskutua dhe u mbështet shumë nga popullsia vendase. Val Poschiavo është një model i suksesshëm si nga pikëpamja konceptuale, ashtu edhe nga pikëpamja njerëzore. Më shumë se gjithçka tjetër, koncepti i tij është unik në botë: aktualisht, është rajoni i vetëm që ka arritur të shndërrojë pothuajse të gjithë prodhuesit e tij në bujqësi organike. “Disa prej nesh kishin trajnuar tashmë në bujqësi organike në vitet 1990. Pra, kjo mënyrë e të jetuarit dhe punës ka qenë pjesë e jetës sonë të përditshme për rreth dhjetë vjet tani. Qëllimi ynë është që të jemi 100% organik brenda dy vjetëve të ardhshme”, thotë Luminati. “Duke folur për territorin, ne duam ta bëjmë atë një hap më tej, sepse certifikimi organik në Zvicër ekziston vetëm për produktet”.
“Në mënyrë që projekti ynë të bëhet realitet, ne kemi nevojë për mbështetjen e të gjithë sektorëve të ekonomisë. Dhe kjo është kryesisht sepse projekti rezonoi me kaq shumë nga bashkëqytetarët tanë që të gjithë u regjistruan”, thotë Luminati.
Aktualisht, më shumë se 90% e fermerëve janë transferuar në organikë dhe 60 prodhues vendas po marrin pjesë në projektin radikal organik, shkruan houseofswitzerland.
Kursimi i trashëgimisë lokale
Një pjesë e arsyes pse të gjithë erdhën me projektin ishte se bën të mundur mbrojtjen e trashëgimisë së përbashkët të luginës. “Ne duhej të rritnim vetëdijen para se t’i lejojmë të gjithë të kalojnë. Ne dorëzuam projektin tek autoritetet dhe krijuam disa mjete përfshirë një qendër trajnimi.
Përveç rritjes organike në prodhimin e tyre, fermat në luginë kanë zgjedhur gjithashtu energji të rinovueshme. Shumica e fermave kanë instaluar panele diellore në çatitë e tyre. /Albinfo.ch