Ujërat e zeza mund të jenë sekreti në parandalimin e përhapjes së COVID

174

Studimi i ujërave të zeza mund të ndihmojë në parandalimin e koronavirusit, thonë shkencëtarët.

Studimi i feçeve njerëzore në sistemet e kanalizimeve në të gjithë botën mund të jetë sekreti për të frenuar një valë të dytë të COVID-19 deri sa të jetë në dispozicion testimi në masë, thanë studiuesit në një raport të Mërkurën.

“Pacientët e infektuar po ekskretojnë koronavirusin e ri, SARS-CoV-2, në jashtëqitje,” tha Newsha Galaxyi, bashkëthemeluese e firmës së epidemiologjisë së ujërave të zeza Biobot në CBC Radio. “Kështu do të arrijmë të shohim koronavirusin, së bashku me një grup të tërë informacionesh të tjera mbi shëndetin e njeriut në sistemin e kanalizimeve të qytetit tonë.”

Bioteknologjia me qendër në Masaçusets ka qenë duke ndërtuar një panoramë të përhapjes përmes mostrave të mbledhura nga ujërat e zeza në të gjithë vendin. Deri më tani, ajo ka mbledhur 300 mostra në 40 shtete të SHBA – të cilat studiuesit pastaj i përdorin për të matur përqendrimin e virusit dhe për të vlerësuar se sa keq është goditur secila zonë.

Gaeli thotë se hulumtimi i firmës mund të jetë çelësi për zbulimin e hershëm të një valë të dytë të virusit vdekjeprurës sepse shumë vende nuk mund të përballojnë – ose nuk kanë qasje në – testime të përhapura.

“Ne kemi nevojë për një mënyrë për të marrë shumë lehtë dhe me shpejtësi një ide të asaj që po ndodh,” tha ajo. “Është shumë e rëndësishme që të kemi një infrastrukturë të fuqishme të mbikëqyrjes për të zbuluar çdo shpërthim të ri dhe menjëherë t’i përmbajmë ato.”

Studimi gjithashtu mund të zgjerohet duke mbledhur shembuj “direkt nga linjat e kanalizimeve” në mënyrë që të grupohen në informacione më specifike “në nivel nga komuniteti në komunitet”, tha ajo.

Por shkencëtarët e tjerë ishin skeptik mbi metodën, duke thënë se nuk është një mënyrë e sigurt për të parandaluar pandeminë.

“Unë do t’i paralajmëroja njerëzit që ta përdorin atë si një të vërtetë absolute dhe ta kuptojnë se shpesh me modele, mund të ekzistojë një shkallë e lartë e pasigurisë,” tha Natalie Prystajecky, e cila filloi testimin e ujërave të zeza në British Columbia këtë javë.

Ndërkohë, një ekip studiuesish në Francë që kanë testuar ujërat e zeza që nga 5 marsi – më pak se dy javë përpara se vendi të zbatonte një bllokim të rreptë – thonë se rezultatet janë të rëndësishme.

“Ajo që kemi parë është një rritje graduale e ngarkesës virale në ujërat e zeza deri në 10 Prill,” i tha CBC Vincent Marechal, një virusolog që punon në studim.

Pas kësaj, ngarkesa virale u ul, për të cilën Marechal tha se mund të tregojë “se procedura e bllokimit ka qenë efikase”.

Ai tha se testet e ujërave të ndotura mund t’i japin qeverive lokale një tregues të përgjithshëm të përhapjes së virusit në një mënyrë me kosto efektive, veçanërisht kur bëhet fjalë për raste asimptomatike. /Opinion.al61