Shkencëtarët krijuan një gjenerator miniaturë që shfrytëzon energjinë e erës

20

Shkencëtarët kanë krijuar një gjenerator miniaturë që shfrytëzon energjinë e erës që një ditë mund të sigurojë një burim energjie të pafund për telefonat mobil dhe të plotësojë ose zëvendësojë turbinat e erës.

“Nanogeneratori” aktualisht mund të kapë energji të mjaftueshme nga flladet e dritës, të tilla si ato të krijuara nga një ecje e shpejtë, për të furnizuar 100 drita LED dhe sensorë të temperaturës, transmeton lajmi.net.

Është bërë nga dy shirita plastikë, të cilët ngarkohen elektrikisht kur valëviten në erë përmes një procesi të quajtur efekti triboelektrik, zakonisht vërehet duke fërkuar flokët me një tullumbace.

Pajisja “me kosto të ulët” mendohet të jetë nanogeneratori më efikas i krijuar ndonjëherë.

Ndërsa një fllad i butë sa 3.6 milje në orë ishte i mjaftueshëm për të furnizuar energjinë e nanogeneratorit, ai performon në mënyrën më të mirë kur shpejtësia e erës është ndërmjet nëntë dhe 18 milje në orë, një shpejtësi që lejon që dy shiritat plastikë të lëkunden në sinkron.

Qëllimi i parë është ta bëjmë atë më efikas në mënyrë që të krijojë një furnizim të pafund dhe të qëndrueshëm të energjisë për pajisjet e vogla mobile.

Qëllimi i dytë është plotësimi i turbinave me erë në shfrytëzimin e erërave që aktualisht nuk mund të arrijnë. /Lajmi.net/