Kina me myslimanët si Hitleri me hebrejtë/ BBC zbulon kampet e fshehta ku mbahen ujgurët

107

Kina akuzohet se mban në një kamp përqendrimi në rajonin Xinjiang mijëra myslimanë

Edhe pse qeveria e Pekinit mohon akuzat duke thënë se njerëzit ndjekin me dëshirë “shkolla profesionale” që luftojnë “terrorizmin dhe ekstremizmin fetar”, një hetim i gjigantit britanik BBC tregon krejt të kundërtën.

Më 12 korrik 2015, një satelit i vendosur mbi shkretëtirën perëndimore të Kinës tregon një zonë ranore të boshatisur dhe të shkretë, por tre vjet më vonë, në 22 Prill 2018, një foto satelitore e së njëjtës pjese shkretëtire tregoi diçka të re.

Një kompleks masiv, shumë i sigurtë dhe i mbyllur me një mur të jashtëm të gjatë 2 km të punktuar nga 16 kulla roje.

Por për të mbërritur deri pranë kampit, gazetarët e BBC kanë kaluar në disa peripeci duke nisur nga aeroporti.

“Deri në momentin kur mbërrijmë në Dabancheng, ne u ndoqëm nga të paktën pesë makina, që përmbajnë një shumëllojshmëri të oficerëve të policisë me rroba të njëtrajtshme dhe të thjeshtë dhe zyrtarë të qeverisë”.

E njëjta gjë pretendohet edhe në një shkrim të “Washington Post” gjatë vitit të shkuar. 

Eksperti për kërkime kineze në Fondacionin “Përkujtimi i Viktimave të Komunizmit”, Adrian Zenz, në raportin e tij tha se disa fabrika ishin një pjesë integrale e kampeve të lartpërmendura të punës, dhe se të gjithë Ujgurët punojnë atje nën mbikëqyrjen e policisë dhe kamerave.

“Fabrika e tekstilit në Parkun Industrial Xinhe solli 500 Ujgurë nga kampi i qarkut Xinhe. Shteti dërgoi polici dhe trajnerë specialë në këtë fabrikë dhe formoi një administratë gjysmë ushtarake. Çka i duhet fabrikës policia, përveç për qëllim të detyrimit të atyre që përpiqen të ikin nga aty? Puna e detyruar aktualisht shtrihet brenda të gjithë komunitetit ujgur, ndërkaq ka për qëllim shkatërrimin e traditës, fesë dhe jetës familjare”, thuhet në tekst.

Gazetarët në Kinë kanë zbuluar më parë praktikën e tmerrshme të ndarjes së prindërve nga fëmijët nga familjet muslimane Ujgure dhe Kazakistani dhe duke i nënshtruar ata në propagandë në qendra të izoluara që njihen si qendra transformimi.

“Duket se shumë prej tyre dërgohen në fabrika ku nuk kanë më shumë liri se kampet, në disa raste vendosen brenda kampeve apo ngjitur me to”, shkroi gazeta, duke i shoqëruar me një foto të protestës para Konsullatës Kineze në Stamboll të Turqisë.

“Nëse është e vërtetë, krijimi i një bande zinxhirore të punëtorëve Ujgur është një tjetër dimension i sëmurë për një nga krizat më të rënda në botë për të drejtat e njeriut. Kjo duhet të jetë objekt i një hetimi të besueshëm ndërkombëtar, me përgjegjësi”, thuhet më tej.

Rajoni Autonom Xinjiang është provinca më e madhe e mbizotëruar nga muslimanët e Kinës, e përbërë nga anëtarët e komunitetit etnik turk të Ujgurëve dhe kazakëve etnikë.

Prej disa kohësh, organizatat kineze për të drejtat e njeriut janë përpjekur të sjellin në vëmendjen e bashkësisë ndërkombëtare problemin e komunitetit Ujgur në Xinjiang, ku miliona njerëz janë burgosur në kampe të konvertimit dhe edukimit.

Aktivistët, gjatë një seance të Komitetit të Kombeve të Bashkuara për Diskriminimin Racor në Gjenevë, thanë se autoritetet në Xinjiang kanë mbyllur të gjithë njerëzit me pikëpamje dhe mendime të pakënaqshme në kampe të riedukimit politik.

Po ashtu në raportin e saj të fundit edhe organizata ndërkombëtare Human Rights Watch (HRW) tha se shumë njerëz në Xinjiang kanë përfunduar në paraburgim në të ashtuquajturat qendra të edukimit politik gjatë dy viteve të fundit.

Bashkimi Evropian shprehu shqetësimin për ekzistencën e këtyre qendrave të edukimit politik dhe ia bëri të qartë zyrtarëve kinezë në një takim të Dialogut për të Drejtat e Njeriut. Pekini Zyrtar mohon ekzistencën e kampeve të tilla në Xinjiang, dhe Ministria e Jashtme kineze pretendon se këto janë qendra që përdoren ekskluzivisht për arsimin profesional.

Ekspertët dhe fushatat e Kombeve të Bashkuara thonë se rreth 1 milion Ujgurë dhe të tjerë, kryesisht muslimanë, janë mbyllur në rajonin perendimorë Xinjiang në një veprim që është kritikuar nga Shtetet e Bashkuara, kombet evropiane dhe të tjerët. /A.R, Syri.net

Më 12 korrik 2015, një satelit i vendosur mbi shkretëtirën perëndimore të Kinës tregon një zonë ranore të boshatisur dhe të shkretë, por tre vjet më vonë, në 22 Prill 2018, një foto satelitore e së njëjtës pjese shkretëtire tregoi diçka të re.

Një kompleks masiv, shumë i sigurtë dhe i mbyllur me një mur të jashtëm të gjatë 2 km të punktuar nga 16 kulla roje.

Por për të mbërritur deri pranë kampit, gazetarët e BBC kanë kaluar në disa peripeci duke nisur nga aeroporti.

“Deri në momentin kur mbërrijmë në Dabancheng, ne u ndoqëm nga të paktën pesë makina, që përmbajnë një shumëllojshmëri të oficerëve të policisë me rroba të njëtrajtshme dhe të thjeshtë dhe zyrtarë të qeverisë”.

E njëjta gjë pretendohet edhe në një shkrim të “Washington Post” gjatë vitit të shkuar. 

Eksperti për kërkime kineze në Fondacionin “Përkujtimi i Viktimave të Komunizmit”, Adrian Zenz, në raportin e tij tha se disa fabrika ishin një pjesë integrale e kampeve të lartpërmendura të punës, dhe se të gjithë Ujgurët punojnë atje nën mbikëqyrjen e policisë dhe kamerave.

“Fabrika e tekstilit në Parkun Industrial Xinhe solli 500 Ujgurë nga kampi i qarkut Xinhe. Shteti dërgoi polici dhe trajnerë specialë në këtë fabrikë dhe formoi një administratë gjysmë ushtarake. Çka i duhet fabrikës policia, përveç për qëllim të detyrimit të atyre që përpiqen të ikin nga aty? Puna e detyruar aktualisht shtrihet brenda të gjithë komunitetit ujgur, ndërkaq ka për qëllim shkatërrimin e traditës, fesë dhe jetës familjare”, thuhet në tekst.

Gazetarët në Kinë kanë zbuluar më parë praktikën e tmerrshme të ndarjes së prindërve nga fëmijët nga familjet muslimane Ujgure dhe Kazakistani dhe duke i nënshtruar ata në propagandë në qendra të izoluara që njihen si qendra transformimi.

“Duket se shumë prej tyre dërgohen në fabrika ku nuk kanë më shumë liri se kampet, në disa raste vendosen brenda kampeve apo ngjitur me to”, shkroi gazeta, duke i shoqëruar me një foto të protestës para Konsullatës Kineze në Stamboll të Turqisë.

“Nëse është e vërtetë, krijimi i një bande zinxhirore të punëtorëve Ujgur është një tjetër dimension i sëmurë për një nga krizat më të rënda në botë për të drejtat e njeriut. Kjo duhet të jetë objekt i një hetimi të besueshëm ndërkombëtar, me përgjegjësi”, thuhet më tej.

Rajoni Autonom Xinjiang është provinca më e madhe e mbizotëruar nga muslimanët e Kinës, e përbërë nga anëtarët e komunitetit etnik turk të Ujgurëve dhe kazakëve etnikë.

Prej disa kohësh, organizatat kineze për të drejtat e njeriut janë përpjekur të sjellin në vëmendjen e bashkësisë ndërkombëtare problemin e komunitetit Ujgur në Xinjiang, ku miliona njerëz janë burgosur në kampe të konvertimit dhe edukimit.

Aktivistët, gjatë një seance të Komitetit të Kombeve të Bashkuara për Diskriminimin Racor në Gjenevë, thanë se autoritetet në Xinjiang kanë mbyllur të gjithë njerëzit me pikëpamje dhe mendime të pakënaqshme në kampe të riedukimit politik.

Po ashtu në raportin e saj të fundit edhe organizata ndërkombëtare Human Rights Watch (HRW) tha se shumë njerëz në Xinjiang kanë përfunduar në paraburgim në të ashtuquajturat qendra të edukimit politik gjatë dy viteve të fundit.

Bashkimi Evropian shprehu shqetësimin për ekzistencën e këtyre qendrave të edukimit politik dhe ia bëri të qartë zyrtarëve kinezë në një takim të Dialogut për të Drejtat e Njeriut. Pekini Zyrtar mohon ekzistencën e kampeve të tilla në Xinjiang, dhe Ministria e Jashtme kineze pretendon se këto janë qendra që përdoren ekskluzivisht për arsimin profesional.

Ekspertët dhe fushatat e Kombeve të Bashkuara thonë se rreth 1 milion Ujgurë dhe të tjerë, kryesisht muslimanë, janë mbyllur në rajonin perendimorë Xinjiang në një veprim që është kritikuar nga Shtetet e Bashkuara, kombet evropiane dhe të tjerët. /A.R, Syri.net

Më 12 korrik 2015, një satelit i vendosur mbi shkretëtirën perëndimore të Kinës tregon një zonë ranore të boshatisur dhe të shkretë, por tre vjet më vonë, në 22 Prill 2018, një foto satelitore e së njëjtës pjese shkretëtire tregoi diçka të re.

Një kompleks masiv, shumë i sigurtë dhe i mbyllur me një mur të jashtëm të gjatë 2 km të punktuar nga 16 kulla roje.

Por për të mbërritur deri pranë kampit, gazetarët e BBC kanë kaluar në disa peripeci duke nisur nga aeroporti.

“Deri në momentin kur mbërrijmë në Dabancheng, ne u ndoqëm nga të paktën pesë makina, që përmbajnë një shumëllojshmëri të oficerëve të policisë me rroba të njëtrajtshme dhe të thjeshtë dhe zyrtarë të qeverisë”.

E njëjta gjë pretendohet edhe në një shkrim të “Washington Post” gjatë vitit të shkuar. 

Eksperti për kërkime kineze në Fondacionin “Përkujtimi i Viktimave të Komunizmit”, Adrian Zenz, në raportin e tij tha se disa fabrika ishin një pjesë integrale e kampeve të lartpërmendura të punës, dhe se të gjithë Ujgurët punojnë atje nën mbikëqyrjen e policisë dhe kamerave.

“Fabrika e tekstilit në Parkun Industrial Xinhe solli 500 Ujgurë nga kampi i qarkut Xinhe. Shteti dërgoi polici dhe trajnerë specialë në këtë fabrikë dhe formoi një administratë gjysmë ushtarake. Çka i duhet fabrikës policia, përveç për qëllim të detyrimit të atyre që përpiqen të ikin nga aty? Puna e detyruar aktualisht shtrihet brenda të gjithë komunitetit ujgur, ndërkaq ka për qëllim shkatërrimin e traditës, fesë dhe jetës familjare”, thuhet në tekst.

Gazetarët në Kinë kanë zbuluar më parë praktikën e tmerrshme të ndarjes së prindërve nga fëmijët nga familjet muslimane Ujgure dhe Kazakistani dhe duke i nënshtruar ata në propagandë në qendra të izoluara që njihen si qendra transformimi.

“Duket se shumë prej tyre dërgohen në fabrika ku nuk kanë më shumë liri se kampet, në disa raste vendosen brenda kampeve apo ngjitur me to”, shkroi gazeta, duke i shoqëruar me një foto të protestës para Konsullatës Kineze në Stamboll të Turqisë.

“Nëse është e vërtetë, krijimi i një bande zinxhirore të punëtorëve Ujgur është një tjetër dimension i sëmurë për një nga krizat më të rënda në botë për të drejtat e njeriut. Kjo duhet të jetë objekt i një hetimi të besueshëm ndërkombëtar, me përgjegjësi”, thuhet më tej.

Rajoni Autonom Xinjiang është provinca më e madhe e mbizotëruar nga muslimanët e Kinës, e përbërë nga anëtarët e komunitetit etnik turk të Ujgurëve dhe kazakëve etnikë.

Prej disa kohësh, organizatat kineze për të drejtat e njeriut janë përpjekur të sjellin në vëmendjen e bashkësisë ndërkombëtare problemin e komunitetit Ujgur në Xinjiang, ku miliona njerëz janë burgosur në kampe të konvertimit dhe edukimit.

Aktivistët, gjatë një seance të Komitetit të Kombeve të Bashkuara për Diskriminimin Racor në Gjenevë, thanë se autoritetet në Xinjiang kanë mbyllur të gjithë njerëzit me pikëpamje dhe mendime të pakënaqshme në kampe të riedukimit politik.

Po ashtu në raportin e saj të fundit edhe organizata ndërkombëtare Human Rights Watch (HRW) tha se shumë njerëz në Xinjiang kanë përfunduar në paraburgim në të ashtuquajturat qendra të edukimit politik gjatë dy viteve të fundit.

Bashkimi Evropian shprehu shqetësimin për ekzistencën e këtyre qendrave të edukimit politik dhe ia bëri të qartë zyrtarëve kinezë në një takim të Dialogut për të Drejtat e Njeriut. Pekini Zyrtar mohon ekzistencën e kampeve të tilla në Xinjiang, dhe Ministria e Jashtme kineze pretendon se këto janë qendra që përdoren ekskluzivisht për arsimin profesional.

Ekspertët dhe fushatat e Kombeve të Bashkuara thonë se rreth 1 milion Ujgurë dhe të tjerë, kryesisht muslimanë, janë mbyllur në rajonin perendimorë Xinjiang në një veprim që është kritikuar nga Shtetet e Bashkuara, kombet evropiane dhe të tjerët. /A.R, Syri.net