Ina /Hiqet asistenca sociale për fëmijën e tretë/-Ina Grubi: BDI nuk heq dorë nga shtesa për fëmijën e tretë

0
232

lajmi interaktiv

Kur brenda 1 dite qarkullon e njëjta përmbajtje tematike e lajmit nga i njëjti portal por në dy variante të kryaertikujve të të njëjtit lajm,dhe po ta përcjellish lajmin në brendi nuk di se si ta lexosh.Një është më se e sigurtë se portali mba përgjegjësi për shpërndarje të lajmit sepse lajmet mbase nuk janë të saja(tv shenja lajmi i parë) por me vetë nxjerjen në faqen e saj nënkupton se është pajtuar me përmbajtjen e atij a teksti.Dikush mundohet të shet dengla tek popullata dhe luan me intelegjencën e popullit.Vërtetë është për të dyshuar pse u duhet ky new fake lajm e shpërndarë nga BDI krahu i Ali Ahmetit,nga deputeti Artan Grubi (në foto me flamurin amerikan në prapavijë që lë të nënkuptohet se kanë mbështetje të USA ose USA u ka thënë -i ka këshilluar).Pra edhe portalet në gjuhën maqedonase thonë se nuk ka marreveshje mes Carovskës dhe BDI krahu i Ali Ahmetit .Pra lexoni të tre variantet e lajmeve dhe binduni se pse BDI krahu i Ali Ahmetit shet nëpërmes A.G. mjegull(dengla)-se është arritur marrëveshje kompromisi me Carevskën. https://kurir.mk/makedonija/vesti/nema-dogovor-megju-dui-i-carovska-za-zakonite-od-socijalnata-sfera/

lajmi aktiv që qarkullon

https://ina-online.net/hiqet-asistenca-sociale-per-femijen-e-trete/

Iliria News Agency

BallinaMaqedoni  Hiqet asistenca sociale për fëmijën e tretë

Hiqet asistenca sociale për fëmijën e tretë

16/03/2019

Tejkalohet ngërçi mes partnerëve të koalicionit për tre ligjet nga sfera sociale. Jozyrtarisht mësohet se BDI ka arritur marrëveshje me LSDM-në dhe janë dakorduar për zgjidhje kompromisi për asistencat sociale për fëmijë dhe për pensionet. Burime partiake bëjnë të ditur se marrëveshja parasheh që për pensionet e personave të moshuar që nuk kanë punuar të mos jetë kusht që të kenë të paktën një ditë stazh por këtë të drejtë ta gëzojnë të gjithë personat që përmbushin moshën e pensionit.

Lidhur me shtesën për fëmijën e tretë të cilën ministrja e Punës dhe Politikës Sociale, Milla Carovska fillimisht kishte propozuar ta heqin dhe nënave t’ju ndahet vetëm një shumë e caktuar gjatë lindjes, palët janë dakorduar që të ngelet shuma e njëjtë dhe periudha e njëjtë kohore, por këtë të drejtë ta gëzojnë vetëm familjet që kanë të ardhura në shumë më pak se paga minimale. Jozyrtarisht mësohet se në këto bisedime BDI ka insistuar që të drejtën për shtesë për fëmijë të tretë ta shfrytëzojnë edhe familjet që kanë të ardhura deri në vlerën e pagës mesatare. Marrëveshja më e re mes LSDM-së dhe BDI-së parasheh edhe rritjen e vlerës së të ardhurave për fëmijët e familjeve sociale.

Zyrtarisht ende nuk janë shpalosur detaje nga marrëveshja e arritur, por ata pritet të mësohen gjatë ditëve në vazhdim. Gjatë javës së ardhshme pritet që ligjet të hyjnë edhe në procedurë parlamentare. Një gjë të tillë dje e paralajmëroi edhe vetë kryeministri Zoran Zaev i cili mohoi informacionet se Carovska mund të shkarkohet pas përplasjeve me BDI-në, duke thënë se është arritur marrëveshje por pa dhënë detaje rreth këtyre ligjeve. Zaev pati deklaruar vetëm se dallime ka pasur rreth definimit të bashkësisë, pasi siç u shpreh ky definicion dallon sipas traditës tek shqiptarët dhe bashkësitë e tjera. Ai njoftoi se palët janë dakorduar që në bashkësi familjare të precizohen vetëm prindërit dhe fëmijët./SHENJA/

lajmi 2

https://ina-online.net/grubi-bdi-nuk-heq-dore-nga-shtesa-per-femijen-e-trete/

Grubi: BDI nuk heq dorë nga shtesa për fëmijën e tretë

16/03/20190

LSDM dhe BDI do të takohen të hënën për të finalizuar marrëveshjen rreth reformave sociale. Siç bëhet e ditur, në marrëveshjen e deritanishme partnerët janë marr vesh që nga Ligji për pensionet të hiqet kushte “një ditë përvojë pune”, e cila sipas BDI-së bënte problem kryesisht për pensionistët shqiptar.

Ndryshimet parashikojnë që pensioni t’i takojë gjithkujt që mbush mbi 65 vjet e që nuk posedon pronë nga e cila mund të sigurojë të ardhura.

“Është arritur marrëveshje e ndërsjellët që të hiqen të gjitha përkufizimet që ishte interesi më i madh i komunitetit të cilin ne e përfaqësojmë. Më nuk ka nevojë për përkufizime sikur të kenë një ditë përvojë pune në mënyrë që të kenë mundësi të marrin pensionin social”, theksoi Artan Grubi, Deputet i BDI-së.

Me propozimin e ri parashikohet që shtesa për fëmijën e tretë t’i takojë vetëm familjeve të cilat kanë të ardhura nën rrogën minimale dhe jo siç ishte deri tani për të gjithë qytetarët.

“Nuk kemi heq dorë nga shtesa për fëmijën e tretë. Në propozim-ligjet që kanë ardhur në parlament qëndron shtesa për fëmijën e tretë, por do e marrin kategoritë më të rrezikuara sociale. Vlerësoj se gjatë debatit do të gjejmë zgjidhje më të mirë”, tha Artan Grubi, Deputet i BDI-së. Familjet që kanë të ardhura mbi pagën minimale do të kenë mundësi të shfrytëzojnë vetëm shtesën për mbulimin e harxhimeve shkollore.

lajmi 3

https://kurir.mk/makedonija/vesti/nema-dogovor-megju-dui-i-carovska-za-zakonite-od-socijalnata-sfera/

homeМАКЕДОНИЈАВЕСТИ

Нема договор меѓу ДУИ и Царовска за законите од социјалната сфера

watch_later 15. МАРТ 2019.

Нема договор меѓу ДУИ и Царовска за законите од социјалната сфера

Нема договор меѓу ДУИ и Министерството за труд и социјална политика.Партијата на Али Ахмети бара од Владата да ги повлече трите закони од социјалната сфера кои ги достави до Собранието. ДУИ бара од Владата да се достават нови, корегирани закони кои ги изготвува министерството на Мила Царовска.

Велат дека Измените на Законот за социјална заштита, Законот за социјална пензија и Законот за заштита на децата не се во согласност со ветувањата кои што се ставени во програмата на Владата. Бараат да се прецизираат термините како што се домаќинство и семејство за добивање на социјална помош. Државна помош за трето дете да има право да добива мајка која има вкупни месечни приходи до просечна плата, а не минимална како што предлага Владата.

Социјалната пензија да се однесува за сите лица кои имаат над 65 години и живеат последните 20 години во државата, без разлика на приходите кои ги има нивниот брачен другар, односно да се однесува за двајцата. Од партијата велат дека Владата треба да прави разлика помеѓу социјални и демографски мерки. -Според тоа што ние го согледавме во Законот, за да се стекне социјална помош во иднина треба примателот на социјална помош повеќе да се занимава со документација него со тоа што ќе му служи како социјална помош од 4.000 или 6.000 денари колку и да биде. Толку се ограничувачки елементите за да се добие таа социјална помош, а второ мислиме дека намерно се прават некои работи може би и да не се земе социјална помош.

Значи да ги разграничиме работите околу домаќинство и семејство, што е демографска мерка за законот за деца, што е социјална помош. И тука ние не се сложуваме, рече Реџаил Исмаили, пратеник ДУИ. Додека ДУИ чека изменети закони, од Кабинетот на министерката Царовска велат дека пак чекаат амандмани на предложените закони.

-Пакет законите од социјалната реформа кои се со европско знаменце се усвоени на владина седница и веќе се испратени во Собранието на Република Северна Македонија. Очекуваме законите да влезат во процедура на следната собраниска сесија и во оваа процедура пратениците на ДУИ да го поднесат најавениот амандман, велат од Министерството за труд и социјална политика. Во јавноста имаше гласини дека за овој пакет закони поради спорот со ДУИ дури е можно разрешување на министерката Царовска. Премиерот Зоран Заев вчера ги негираше ваквите шпекулации. Кажа дека е постигнат договор за Законот за социјална заштита во однос на дефинирање на семејството, но не и за другите барања на ДУИ, пренесува Алсат-м.